NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Festes gastronòmiques > Festes de la plantada de l'arròs


Festa de la plantada de l'arròs
Celebració de la cultura tradicional arrossaire
Deltebre (el Baix Ebre), Tercer diumenge de juny


Plantada popular


Divulgant els aspectes d'arrancar el planter


Ballada de jotes


Transmissió intergeneracional de coneixements


Joc d'arrencar cebes


 

Les festes tradicionals de l’arròs de Deltebre pretenen recuperar part de la nostra cultura mitjançant la recreació de com es realitzaven antigament les tasques de l’arrossar, estretament lligades a la gastronomia, el folklore i els jocs tradicionals.

La festa de l'arròs de Deltebre forma part d'un conjunt de celebracions que pretenen transmetre el coneixement popular lligat a la cultura arrossaire que hi havia abans de la mecanització de les tasques.

El cicle comença amb la Festa de la Plantada (que té lloc al segon diumenge de juny) i acaba amb la Festa de la Sega (tercer diumenge de setembre).

La data de celebració de la plantada manual, atès que són festes relacionades amb un conreu, s’ha d’adaptar al cicle natural de l’arròs, sovint a mitjans de juny

Les festes són organitzades per la regidoria de turisme de l’Ajuntament de Deltebre, obertes al públic en general i es celebren a les “Barraques de Salvador”: un espai envoltat de camps d'arròs i amb les antigues construccions del Delta, que s’han recuperat com a allotjament rural.

La festa pretén rememorar un temps passat, una de les èpoques més importants de la història del Delta: des del 1866 (data en que trobem els primers conreus d’arròs) fins la dècada dels 60, que és quan es va començar a mecanitzar el treball de l’arrossar.

Un dels principals actes de la festa és un dinar popular en el que es fa degustació de plats típics.

La festa la protagonitza, per una banda, la gent gran del Delta que antigament van treballar a l’arrossar i que avui en dia són els qui mostren als joves i visitants com es realitzaven totes aquestes tasques. Per altra banda, tots els joves de la zona que tenen curiositat en conèixer millor part de la seva història, i que a més, volen tenir els coneixements suficients per poder-ho transmetre a futures generacions. I per últim i no per això menys important, tota la gent que aquell dia ve a la festa i que mostren cert interès en conèixer el Delta.

Els principals elements de la festa són els 3 tombs, una desfilada que acompanya els pagesos plantadors des del centre del poble fins al lloc de celebració de la festa. Un cop els pagesos arriben a les Barraques de Salvador, comença la plantada o la sega pròpiament dita. Els pagesos plantadors experimentats entren a l’arrossar per fer una demostració com es plantava antigament. també entren a l’arrossar els anomenats "potros", que són les persones que tot i no haver estat pageses, tenen una mica d’experiència a l’arrossar, ja que han entrat a plantar en altres festes i per tant, ja tenen un mínim de pràctica. Per últim, totes aquelles persones interessades en plantar que no ho han fet mai, poden entrar a l’arrossar i de la mà dels experts, intentar dur aquestes activitats a terme.

En sortir de l’arrossar, tenen lloc altres activitats relacionades amb el cicle de l’arròs, tals com l’”erar”, el “batre a pota”, “picar en cadup”, “envasar”, etc. En aquest cas són pagesos els que fan la demostració i el públic es limita a observar, fer fotos i filmar.

Acabada la plantada comença la música i els balls amb actuacions de grups locals (Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries), que interpreten jotes i d’altres cançons populars i tradicionals de les nostres terres.

la celebració segueix amb el dinar popular amb totes les persones que han participat de la festa. Com a postres, es serveixen pastissets (pastís típic de les Terres de l’Ebre) i paracotes (típiques del Delta ) que són elaborades durant tot el matí i fins migdia per una parella de “paracoteros”.

La festa també inclou jocs populars, com són les birles (bitlles) o altres tradicions com la pesca "a la paupa" o tirar el rall, que es desenvolupen al llarg del dia, sobretot al final de la tarda.

Les festes tradicionals de l’arròs de Deltebre varen néixer l'any 2001 a propòsit d’un grup de persones del poble que pensaven que una part important de la cultura arrossaire tradicional s’estava perdent i que calia per tant recuperar-la, per tal de donar-la a conèixer tant a les noves generacions de la zona, com a tota aquella gent procedent d’altres indrets que podien tenir cert interès en conèixer bé el Delta.

Text: Redacció festes.org

Imatges: Ajuntament de Deltebre-Turisme, Joan Salvador


  4047 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





comprar
La cuina de l'arròs de Pals. De l'Orient a l'Empordà
Nogué i Puigvert, Pep / Edicions Cossetània
L’arròs és, segurament, el cereal més consumit a tot el món. Sorgí ara ...

comprar
Producció i crisi arrossera de Sa Pobla i Muro
Duran Jaume, Damià / El Gall Editor
Aquest treball intenta assolir la dimensió agrícola de l'Albufera de Mallorca ...



Ajuntament de Deltebre
http://www.deltebre.cat
Deltebre (el Bai Ebre)
977.48.93.09
ajuntament@deltebre.org




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org