Calendari: Festes de Primavera > Festes gastronòmiques > Fires i festes de forneria i pastisseria

Fira del pa, la farina i el blat
Castelló d'Empúries (l'Alt Empordà), Maig-juny

Fent garbes, l'any 1998

Parades del mercat

Amb els camps de blat ja ben granats i a punt de segar, Castelló d'Empúries celebra aquesta festa per reivindicar la cultura tradicional que hi ha al voltant del blat, la farina i l'elaboració del pa.

Castelló d'Empúries, a través de l'Ecomuseu-Farinera celebra cada any, des del 1998, una festa que gira al voltant de la cultura del blat. La celebració té la voluntat d’apropar al públic interessat tan al conreu del blat, com a la producció de la farina i a tots aquells productes que se’n deriven, principalment el pa.

El blat és un dels cereals més importants en l’economia agrícola mundial, i Castelló d’Empúries és una zona productiva molt important al nostre país. Hi ha una gran diversitat de varietats, que permet obtenir diversos tipus de farina que serveixen per a fer pa, però també pastissos, pizzes, galetes, etc.

Durant tot el dia hi ha demostració del funcionament de fabricació artesanal del pa, amb l'obertura i visita a La Farinera, un dels tres molins fariners que hi havia a la vila medieval de Castelló avui reconvertit en museu. S'hi pot veure i entendre el procés de la mòlta, que permet convertir el blat en farina, ja sigui per mitjà d'un molí arcaic de pedra com a través de mètodes industrials.

Durant tot el dia hi ha parades de productes relacionats amb el pa, la farina i el blat, productes ecològics i naturals i d’artesania agroalimentària i artística.

Gràcies a la festa s'ha creat el Pa de Tramuntana per part de totes les entitats participants en el projecte.

La fira es complementa amb una gran quantitat d'espectacles musicals, titelles, contes, xerrades, presentacions i altres activitats relacionades amb el pa, el blat i la farina.

Obra oberta, 2
Violant i Simorra, Ramon / Editorial Alta Fulla