Calendari: Festes d'Hivern > La Quaresma > Fires i festes gastronòmiques

Diada de la truita amb suc
Ulldemolins (el Priorat), Segon diumenge de març

Les truites

Ambient a la plaça

Les cassols amb les truites

Ulldemolins celebra, cada segon diumenge de març, una de les seves festes més populars: la festa de la truita d’espinacs amb suc. Una festa gastronòmica que demostra l'hospitalitat dels seus habitants, que aquest dia conviden a menjar a tots els que s'hi atansen un plat típic del temps de Quaresma al Priorat.

La truita amb suc era un plat típic de Quaresma al Priorat, quan la carn desapareixia temporalment dels àpats dels creients i el peix i els llegums cobraven protagonisme. Des d'èpoques llunyanes, apareix per tota la comarca, amb insistència però en diferents formes i versions, de fesols o d'espinacs, barrejat o posant els fesols directament al suc.

Algunes mestresses posen molles de bacallà remullat dins la truita i barrejades amb els fesols, o es col·loquen talls de bacallà fregit dins del suc i ho couen tot plegat en un bull curtet. El plat es pot acompanyar amb carxofes i ous durs.

Seqüència ritual de la festa

La festa, que data de l'any 1982, comença al matí amb una cercavila i un esmorzar popular amb productes propis del Priorat, com ara pa de galet, llonganissa a la brasa, arengada, oli d’oliva i bon vi. També hi ha fira de productes artesans i l'actuació d'alguna colla castellera, que aixeca diversos castells.

El plat fort de la jornada és, sens dubte, un concurs de truites d’espinacs i fesols amb salsa, l’elaboració de les quals s’inicia just després de l’esmorzar. En el concurs es premien les tres truites més saboroses i les tres millor guarnides a través d'una votació popular i el tast expert de diverses persones vinculades al món gastronòmic. Les truites són exposades a la Plaça del Santuari de la Mare de Déu de Loreto. Fins al migdia no es coneixen els noms dels guanyadors. El moment més esperat del dia és, però, un altre: l’hora de dinar. Tots els que visiten la població aquell dia –poden arribar a ser més de 3.000- poden tastar les truites presentades a concurs.

La recepta
Ingredients per a 4 persones:

* 3/4 kg d'espinacs
* 1 grapat de fesols
* 6 talls de bacallà dessalat
* 1 cabeça d'alls
* 2 cullerades de farina
* 1 polsim de pebre vermell
* 1/2 aigua o brou de pollastre o carn
* Picada: unes quantes ametlles, avellanes, nous i pinyons (o els que es tingui)

Fem la truita amb els espinacs i els fesols i la reservem. Posem a la cassola oli a escalfar, hi posem el bacallà i quan ja és fregit el retirem. Fem un sofregit amb els alls i quan són rossets hi afegim dues cullerades de farina. Quan la farina és daurada hi posem la picada d'ametlles, avellanes, nous, pinyons i una mica de pebre vermell. Remenem i hi afegim l'aigua o bé el brou. Quan arrenca el bull, col·loquem la truita al suquet al mateix temps que el bacallà i deixem que faci un xup xup breu d'uns cinc minuts.

Recepta de la Fonda Toldrà d'Ulldemolins

Amanides. La frescor de la terra