Calendari: Festes d'Hivern > La Quaresma > Fires i festes gastronòmiques

Diada de la truita amb suc
Ulldemolins (el Priorat)
Ulldemolins celebra, cada segon diumenge de març, una de les seves festes més populars: la festa de la truita d’espinacs amb suc. Una festa gastronòmica que demostra l'hospitalitat dels seus habitants, que aquest dia conviden a menjar a tots els que s'hi atansen un plat típic del temps de Quaresma al Priorat.

Mercat figueter
Capellades (l'Anoia)
El Mercat Figueter de Capellades recorda com, antigament, el segon diumenge de quaresma es posaven a la venda les populars figues ensucrades. Avui, la fira ofereix també altres productes tradicionals i ha esdevingut una mostra del sector industrial, el comerç i de totes les entitats socials locals.

Fira del trumfo i la tòfona
Solsona (el Solsonès)
Els productors de trumfos i tòfones vinguts d'arreu de la comarca celebren dos dies d'activitats comercials i culturals al voltant d'aquests productes que es conreen al Solsonès. Un mercat i diversos concursos i exposicions són els plats forts d'aquest esdeveniment.

Fira del brunyol
Figueres (l'Alt Empordà)
La Fira de Sant Josep de Figueres és una iniciativa que pretén difondre el coneixement dels "brunyols", una dolça i exquisida menja que en el passat havia estat el substitut calòric perfecte per combatre els preceptes quaresmals.

Fira de La Garnatxa i el Brunyol a Garriguella (l'Alt Empordà) - amb xerrades i degustacions d'aquests dos productes tan característics d'aquesta zona. també hi ha un concurs de tast de Garnatxa i d'estil de beure porró i ballada de sardanes. Telèfon: 972 530 093
Fira de la mongeta a Sant Llorenç de la Muga (l'Alt Empordà) - diumenge es posen a la venda uns tres-cents quilos de mongetes de ganxet que tenen la particularitat, segons afirmen alguns dels que les conreen, de ser “d’una gran qualitat”. Es poden fer tastets de mongetes amb botifarra, amerades d’all i oli, acompanyades de pa i vi, fets pels restaurants del poble. Telèfon: 972.569.140
Pesolada a Caldes d'Estrac (el Maresme) - és el certamen gastronòmic més important del municipi i se celebra des d'inicis de primavera fins als voltants de Sant Jordi. Durant 5 setmanes, els restauradors locals ofereixen uns menús que inclouen diferents receptes en base al producte estrella local: el pèsol de floreta. Telèfon: 93.791.00.05
Fira del farro de la Vall de Bianya (la Garrotxa) - el farro és una mena de farina de blat de moro, associada generalment a períodes antics on es passaven períodes de manca d’aliments; aquesta mena de farinetes aportaven nutrients i les vitamines necessàries per la subsistència. Hi ha farro fet de blat de moro blanc, de gust molt fi, de blat de moro del queixal i de blat de moro de la creu. El més habitual és el farro fet de blat de moro groc, molt més gustós. Al Pais Basc té un parent molt similar de gust i d’elaboració que es coneix com "talo". La fira programa conferències i propostes gastronòmiques a l’entorn del farro. Compta amb productes artesans, actuacions, degustacions de farro, jocs pels més petits, demostracions de funcionament del Molí fariner del Colomer i molts altres actes i activitats. Telèfon: 972.29.09.33
Setmana del bacallà de Pineda de Mar (el Maresme) - organitzades per l’Associació de Restauradors de Pineda de Mar amb el suport de l’Ajuntament del municipi en les que participen restaurants, pastisseries, botigues i cellers. Cada un dels establiments que participa crea nous plats que ofereix per primera vegada elaborats principalment amb bacallà i productes de l’horta del Maresme. Paral·lelament, se celebra la Quaresma Cultural, que inclou diverses activitats tant als restaurants com en el municipi com ara una carxofada, calçotada, fesolada i musclada popular, tallers de cuina, exposició, mostra de teatre amateur, entre d’altres. Telèfon: 93.767.15.60
Jornades de l'Abadejo a les Terres de l'Ebre a Tortosa (el Baix Ebre) - l’abadejo, el bacallà segons el català estàndard, és el plat fort dels mesos de març i abril a les cartes dels restaurants de Tortosa i pobles veïns com Bítem, Campredó, Jesús i Els Reguers. Des del 2008. Telèfon: 977.44.96.48
Festa de la Bunyeta i de l'Oliva a Millars (el Rosselló) Millars és conegut arreu de la Catalunya del Nord com el poble de les bunyetes i dels molins d'oli. La bunyeta nord-catalana difereix dels bunyols, brunyols o crespells que es poden trobar al sud de l'Albera: és més o menys de la mida d'un plat, molt fina i cruixent, i empolsinada de sucre. Telèfon: 04.68.57.35.03
Jornades gastronòmiques Es Niu de Palafrugell (el Baix Empordà) - Palafrugell s’atorga la patent del Niu i, per això, des de 1997 l'Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell organitza les jornades gastronòmiques Es Niu entre els mesos d’octubre i desembre. L’objectiu d’aquesta campanya és fer conèixer aquest plat als que encara no l’han descobert i, a la vegada, fer-lo més accessible als amants de la gastronomia tradicional. Quatre restaurants del municipi ofereixen la possibilitat de degustar un dels plats més emblemàtics de la cuina local. Telèfon: 972.61.18.20
Mercat del Brunyol a Sant Feliu de Guíxols (el Baix Empordà) - se celebra des de fa uns anys per donar a conèixer els brunyols típics de la nostra ciutat, de forma triangular i amb uns ingredients que els donen un gust particular. Telèfon: 972.820.051
Fira del congre a Santa Coloma de Queralt (la Conca de Barberà) - la fira es feia el primer dimecres de Quaresma, i durava dos dies. Així la gent tenia “vianda quaresmal destinada especialment pels divendres i dies magres de la Setmana Santa”. Telèfon: 977.88.04.78
Fira dels Congres a Balaguer (la Noguera) - fira que tenia 20 dies de durada i coincidia amb la celebració del Carnaval i l’inici de la Quaresma, i que es feu popular per gran quantitat de venedors de congre sec que hi participaven. Telèfon: 973.445.200
Fira del Bacallà a Mollet de Peralada (l’Alt Empordà) - la primera edició d'aquesta fira es va fer l'any 2009 i compta amb la col·laboració d'una empresa bacallanera del poble veí de Cabanes, que des de fa tres generacions es dedica a la preparació i venda de bacallà. Hi ha parades on es pot comprar bacallà i altres d'artesans locals. Hi surten els gegants de Peralada i la Mulassa, una figura festiva carnavalesca de tradició reculada al poble. A mitjans de març. Telèfon: 972.563.314

Amanides. La frescor de la terra
Quadrada Monteverde, Mariona / Edicions Cossetània