NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 24 d'abril de 2024 | Pere Ermengol    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de l'oli nou


Festes de l'oli nou
La presentació pública del primer oli de la temporada
Diferents poblacions, De novembre a febrer


Mosaic del procés de recollir


Les olives


Un collidor


L'oli d'oliva


Sardanes a Tivissa


 

Les poblacions catalanes amb tradició olivera donen la benvinguda al primer oli d’oliva de la temporada amb un conjunt de celebracions festives que inclouen rostades populars i altres àpats gastronòmics, exposicions i debats, jornades de portes obertes i la presentació, degustació i venda de l’oli nou.

Catalunya és un dels països de l’Arc Mediterrani amb més oliveres i amb una tradició oleícola més forta. Disposa de 4 olis amb Denominació d'Origen Protegida (DOP) un distintiu de qualitat que s’atorga als productes agrícoles o agroalimentaris produïts, elaborats i transformats en determinades zones geogràfiques. Els olis catalans amb DOP són l'Oli Siurana, l'Oli Les Garrigues, l'Oli de la Terra Alta i l'Oli Baix Ebre-Montsià.

La collita de les olives

Les festes de l’oli s’efectuen una vegada finalitzades les tasques de la collita de les olives. Els mesos de novembre, desembre i, segons com hagi anat la meteorologia, fins i tot el gener són l’època de l’any en què la pagesia realitza la collita de les olives. El procés comporta tres feines al camp: la primera és fer caure les olives de l’arbre, una tasca que en alguns indrets s’anomena esquerrar o abastar. La segona és recollir o plegarles olives del terra. Per no haver de collir les olives directament del sòl i evitar que s’embrutin, els pagesos estenen unes grans borrasses de xarpellera, una espècie de malla que es posa sota les oliveres per tal que les olives hi caiguin a damunt.

Una vegada recollides, les olives es transporten al molí, on comença tot el procés per a l’elaboració de l’oli. La majoria de productors han mecanitzat aquest procés i avui, molts molins són màquines automatitzades. Altres, però, encara realitzen, com una aposta de futur, tot el procés de forma artesanal i utilitzant les eines antigues, el trull de pedra i les premses de giny o vímet.

Els ritus de l'oli nou

L’objectiu genèric de les celebracions és promocionar la cultura de l'oli i l'olivera i donar a conèixer al consumidor els diferents tipus d'oli d'oliva que hi ha al mercat, tot destacant aspectes com la tradició del conreu, la qualitat i el respecte al medi ambient. Ara bé, el principal ritu que hi ha en totes aquestes festes és la presentació en societat de l’oli nou o novell.

En algunes poblacions aquest acte té un caire religiós i es realitza en forma d’ofrena a l’interior de l’església. No és estrany que sigui així, doncs l'oli ha estat utilitzat tradicionalment en cerimònies religioses.

En d’altres, en canvi, la presentació de l’oli nou té un format profà, amb la realització d’un àpat popular que convida als assistents a tastar el producte i amb la preparació dels estands de les diferents organitzacions productores que, en el marc d’una fira o d’una mostra comercial, presenten i posen a la venda el seu oli.

Altres activitats pròpies d’aquestes festes són les jornades de portes obertes i visites guiades a les instal·lacions dels molins i cooperatives, on s’explica la manera d’elaborar l’oli. També es fan exposicions de les eines i processos tradicionals de l’ofici, xerrades i col·loquis sobre diferents aspectes del sector oleícola i també altres activitats culturals, com ballades de sardanes i espectacles destinats als visitants.

Les rostades populars

Un dels trets característics de moltes d’aquestes festes de l’oli nou són les “rostades”, una àpats populars basats en la preparació i degustació de les rostes, unes llesques de pa torrat i mullat dins oli novell. A les zones olieres de l’Ebre les anomenen bòfies i a les Illes Balears, pa de tafona.

Les rostades provenen d’un antic costum gastronòmic que els pagesos tenien quan acabaven les trullades, les feines d’elaboració de l’oli al molí. Torraven unes llesques de pa de pagès, les rostes, i les sucaven dins la naquera del trull plena d’oli verge, acabat de fer. Avui, les rostades s’han col·lectivitzat i són els esmorzars populars que les cooperatives organitzadores de les celebracions ofereixen als visitants que venen a tastar l’oli nou. Les rostades populars són especialment característiques de les poblacions del Camp de Tarragona i del Baix Penedès, on són acompanyades amb vi bo i productes del porc.

Text: Manel Carrera i Escudé


  13974 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Els olis d'oliva de Catalunya
Diversos autors, / Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura
Aquesta publicació té com a objectiu contribuir a difondre els coneixements ...

comprar
L'oli i l'oliva
Diversos autors, / Grata Lectura
Primer número de la Biblioteca del Cordill, dedicat a explicar tots els ...

Els Olis de Catalunya i la seva cuina
Ciurana i Galceran, Jaume / Generalitat de Catalunya. Departament de Presidència
Escrit conjuntament amb el periodista Llorenç Torrado, aquest llibre té ...

El llibre de l’oli. Plini el Vell i altres autors clàssics
Diversos autors, / Godall Edicions
L’oli, com el blat i el vi, forma part de l’anomenada triada mediterrània, ...

llegir
El mallal i la mesura antiga de l’oli
Carrera i Escudé, Manel / Associació Cultural la Fraternal Espollenca
El mallal, també anomenat maial o meial, és un recipient que servia per ...



Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya
http://www.fcac.coop
c. València, 1
08015 Barcelona (el Barcelonès)
93.226.03.69
fcac@fcac.coop

Olis amb Denominacions d'Origen Protegides
http://www.gencat.net/darp/c/agroalim/do...



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org