Calendari: Festes de Tardor > Festes i fires gastronòmiques > Festes i fires de la ratafia

Fira de la Ratafia

Ratafia de Besalú

Una de les parades

Expectació durant el Concurs

Els experts evaluant les ratafies

Cap a finals de novembre o principis de desembre es celebra la Fira de la Ratafia de Besalú, un esdeveniment que va néixer l'any 1993 i que té com a objectiu potenciar aquest aromàtic licor català que té una llarga tradició artesana a les terres de la Garrotxa.

La ratafia necessita de 40 tipus diferents de plantes i altres ingredients per la seva elaboració, diferents segons la zona, però que la tradició aconsella recollir la nit de Sant Joan o en dates properes entorn de la serra del Mont. Les herbes es posen amb alcohol etílic o anís i la barreja es deixa reposar a sol i serena durant 40 dies, després dels quals s'hi poden afegir nous tendres, llimona i canyella.

La Fira s'organitza al voltant de la Plaça de la Llibertat, on una desena de parades de diferents destil·leries locals i d'arreu del país ofereixen la possibilitat de degustar i comprar aquesta beguda.

Cada any, s'organitza un concurs entre els vilatans de Besalú per escollir la millor ratafia casolana de l'any. La gent de Besalú pot presentar la ratafia que ha elaborat a casa seva junt amb els ingredients que ha utilitzat i portar-ho a l'Oficina de Turisme. El dia de la Fira un jurat format per diferents licorers de Catalunya junt amb representants de l'Ajuntament elegeix la millor ratafia. El guanyador tindrà l'honor de veure l'any següent la seva ratafia embotellada i comercialitzada com al licor de la Fira. El concurs compta amb diverses actuacions musicals durant el dia, normalment música tradicional i sardanes.

Per altra banda, durant tot el dia a la Plaça de Sant Pere es pot gaudir d'un Mercat Artesanal i del Mercat de Nadal on s'hi poden trobar des de torrons i embotits fins a roba i joguines.

Des de l'any 2005, la Fira organitza unes jornades gastronòmiques: "La nova cuina de la ratafia", amb la participació de la majoria de restaurants de la localitat, que preparen els seus millors plats amb la ratafia com a element indispensable.

El llibre de la ratafia. Ratafies i licors d’herbes de tot el món.
Fàbrega i Colom, Jaume / Edicions Cossetània