Calendari: Festes de Tardor > La matança del porc > La matança a l'espai públic

Festa de la Matança del Porc
Cellera de Ter (la Selva), Segon diumenge de març

Posant la carn a les brases

Més teca a la brasa

El dinar popular

La Cellera de Ter celebra cada segon diumenge de març una festa que gira al voltant de la matança del porc, una activitat que fins no fa pas gaire havia estat cabdal pel manteniment de les llars familiars i que ara es viu col·lectivament.

La festa de la matança del porc a la Cellera de Ter va ser la primera d'aquestes característiques que es va celebrar a la província de Girona. La festa té força anys d’antiguitat i ha anat canviant amb els temps.

La primera edició de la festa la va organitzar el Centre Cultural Parroquial i es va celebrar l’any 1974. Va comptar amb la presència de 250 persones que van intercanviar les seves pròpies experiències al voltant de la matança, com la feia cadascú, quins amaniments s'empraven, quin sistema de conservació utilitzaven.... el que havia representat la festa en l'àmbit familiar. D'aquesta manera la matança, que fins aleshores havia estat una activitat que tenia lloc a l’interior de cada mas, passà a convertir-se en un esdeveniment col·lectiu i públic que tenia per epicentre un gran àpat al seu voltant. La primera matança compartida es feu a la manera tradicional però amb el temps la llei ha anat essent cada vegada més restrictiva, fins al punt que avui el porc ha deixat de matar-se públicament i ja arriba mort a l'escenari de la festa.

En l'actualitat, només es compra la part del porc necessària per organitzar el dinar popular, que es comença a preparar a partir de les 10 del matí en unes grans peroles. Es realitza tot el procés d'elaboració artesanal dels embotits tal i com es feia a pagès: tallar, escorxar, amanir, embotir, etc. També es prepara el foc per coure la carn a les brases instal·lades a l’antiga Plaça de l’ estació. El dinar és a base d'amanida de pagès, fesols secs amb xinxarelles i graellada amb carn magra i botifarra. El plat més típic de la festa a la Cellera és el fetge amb mantellina, una especialitat que no faltava mai a les cases del poble durant la matança i que tampoc falta ara a la festa popular. L'àpat és obert a tothom, previ pagament d'un tiquet.

Durant tot el dia hi ha mercat de productes artesans, una fira d'antiguitats, el ball amb els gegants i grallers, diferents competicions d’esports d'exhibició, una audició de sardanes, entre d'altres activitats.

Els embotits a Catalunya. Una tradició, un art, una indústria
Torrado, Llorenç / Federació Catalana d'Indústries de la Carn