NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 4 de desembre de 2024 | Bàrbara    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes de Tardor > La matança del porc > La matança a l'espai públic


En l’actualitat algunes cases rurals han transformat les tasques de la matança en un atractiu turístic, mentre que en d'altres pobles les matances es fan en el marc d'una celebració popular.


il·lustració de la notícia
 Festa de la Matança del Porc
Cellera de Ter (la Selva)
La Cellera de Ter celebra cada segon diumenge de març una festa que gira al voltant de la matança del porc, una activitat que fins no fa pas gaire havia estat cabdal pel manteniment de les llars familiars i que ara es viu col·lectivament.


Festa del porc i del formatge a Puigcerdà (la Cerdanya) - festa que es celebra a principis d'octubre i que pretén promocionar aquests dos elements que han generat grans productes, com el pernil cerdà i la llet cremosa. La festa, que congrega cada any a milers de persones, és un aparador on es ven, es compra i es menja.
Festa del Porc i la Cervesa a Manlleu (Osona) - festa de promoció econòmica que cada any es celebra a principis d'octubre i que inclou una mostra i degustacions de productes derivats del porc i cerveses nacionals i d'importació. Matança del porc i elaboració d'embotits en directe i altres activitats.
La matança del porc a Claravalls (l'Urgell) - els veïns col·laboren encara durant tres dies en un ambient de festa, en les múltiples tasques que exigeix el ritual. Una de les seves activitats principals és la preparació del mandongo, carn picada i condimentada per a fer embotits. La festa, que manté vius bona part dels costums tradicionals d’aquesta celebració, es clou amb un dinar popular que reuneix prop de 250 persones al carrer.
Festa de Lo Mandongo a Forés (la Conca de Barberà) - una tradició ben arrelada a la vila. Actualment, la festa acostuma a ser a finals de març. Lo Mandongo és el procés d’elaboració d’embotit que comença quan el porc ja està mort i que agafa un to més festiu i tradicional. A més a més, dels processos d’elaboració dels diferents embotits com llonganissa, botifarra negre i altres, es reserven els menuts del porc per al dinar del migdia. La vila de Forès no només ha mantingut el procés d’elaboració manual dels embotits en aquesta festa, també ha volgut seguir acompanyant-ho amb els àpats tradicionals que s’hi feia en aquesta tasca col·lectiva de la matança del porc. L’esmorzar esdevé clau per agafar forces, i durant el matí els veïns i veïnes van gaudir d’un primer àpat d’arengades amb tomàquet fregit i pa torrat amb xocolata. Des de l'any 2007. Les tasques de desfer la carn de porc i l'elaboració vària es duen a terme amb professionals del sector, que orienten i fan partíceps de l'elaboració de llonganisses i botifarres a tots els assistents.
Festa del Mandongo a Capafonts (el Baix Camp) - al febrer, coincidint amb la Festa de Carnaval. Amb mercat de productes de proximitat i un esmorzar popular de la matança del porc a la Sala Municipal.
Festa de la Matança del Porc a Vallverd d'Urgell (el Pla d’Urgell) - es fa el dissabte després de carnestoltes, dins de la Setmana Cultural i el Carnaval, per recordar aquest hàbit que formava part de la manera de viure al món rural. Fan el mandongo, elaboren el freginat una cassola de xulla acompanyada de fesols i ceba, el plat principal del dinar que es fa al Casal l'Espiga. La festa que continua amb el ball de Carnaval, una festa que també coincideix aquest cap de setmana i que es fa conjuntament amb la Setmana Cultural.
Matança del Porc a Rocafort de Vallbona (l’Urgell) - als voltants de Carnestoltes es fa la matança del porc al carrer. Allí mateix es fa el mandongo i es couen les botifarres. A continuació es fa un dinar col·lectiu i a la tarda un ball de Carnestoltes.
Matança del porc a Canet d'Adri (el Gironès) - una festa popular organitzada per un restaurant i una carnisseria de la població, amb el suport de l'Ajuntament i altres empreses col·laboradores.
Festa del porc de Moià (el Moianès) - des de la seva primera edició l'any 2007, la Festa del Porc ha anat creixent i enriquint-se fins a convertir-se en un autèntic referent per la gent del poble. Amb una gran diversitat d’activitats, col·laboracions, actuacions... i cal felicitar-nos tots plegats. La festa del porc no és només una festa popular sinó que pretén ser molt mes: Una farra popular! Telèfon: 675.962.877
Festa de la matança del porc a Alpicat (el Segrià) - és una de les seves diades més emblemàtiques, té lloc al Parc del Graó, on es fa la preparació del dinar. La festa està organitzada per l'Ajuntament amb la col·laboració de l'Associació Cultural de Dones d'Alpicat i es reparteixen més de mig miler de racions de l'àpat. Se celebra a mitjans de març. Amb aquesta festa es vol recordar la feina que, antigament, a l’hivern, es feia a casa de pagès, per la supervivència de la família durant l’any. El dia anterior a la festa es fa el tradicional procés del mondongo: tallar, descarnar la carn, trinxar, amanir, embotir, tastar, coure als calders… i el dia de la festa, preparar el dinar que es serveix a totes les persones assistents a la festa.
Festa del Mondongo a Herbers (els Ports) - es tracta d’una festa dedicada a la matança del porc, que antigament es feia a les cases del poble. Coincidint amb el dissabte del pont de la Immaculada, el municipi de D’Herbers, a Els Ports, celebra la Festa del Mondongo, que és el nom que rep l’elaboració de butifarres, llonganisses i altres productes derivats del porc. La festa recupera una tradició molt arrelada a la localitat, que fins els anys 80 reunia tota la família per fer el laboriós treball de la matança del porc. Era una jornada molt important per a tothom, ja que es garantia poder menjar carn i cuinar amb greix durant una bona temporada.

Enviar articleEnviar enllaç



Els embotits a Catalunya. Una tradició, un art, una indústria
Torrado, Llorenç / Federació Catalana d'Indústries de la Carn
Aquest llibre és una aportació interessant a la recopil·lació de les tradicions ...

llegir
Dossier: El porc i l'embotit
Diversos autors, / Editorial Gavarres
Anys enrere, mesos abans de Nadal i després del pas de l’any, les cases ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org