Calendari: Festes de Tardor > La matança del porc > La matança a l'espai públic

En l’actualitat algunes cases rurals han transformat les tasques de la matança en un atractiu turístic, mentre que en d'altres pobles les matances es fan en el marc d'una celebració popular.

Festa de la Matança del Porc
Cellera de Ter (la Selva)
La Cellera de Ter celebra cada segon diumenge de març una festa que gira al voltant de la matança del porc, una activitat que fins no fa pas gaire havia estat cabdal pel manteniment de les llars familiars i que ara es viu col·lectivament.

Festa del porc i del formatge a Puigcerdà (Cerdanya) - festa que es celebra a principis d'octubre i que pretén promocionar aquests dos elements que han generat grans productes, com el pernil cerdà i la llet cremosa. La festa, que congrega cada any a milers de persones, és un aparador on es ven, es compra i es menja.
Festa del Porc i la Cervesa a Manlleu (Osona) - festa de promoció econòmica que cada any es celebra a principis d'octubre i que inclou una mostra i degustacions de productes derivats del porc i cerveses nacionals i d'importació. Matança del porc i elaboració d'embotits en directe i altres activitats.
La matança del porc a Claravalls (Urgell) - els veïns col·laboren encara durant tres dies en un ambient de festa, en les múltiples tasques que exigeix el ritual. Una de les seves activitats principals és la preparació del mandongo, carn picada i condimentada per a fer embotits. La festa, que manté vius bona part dels costums tradicionals d’aquesta celebració, es clou amb un dinar popular que reuneix prop de 250 persones al carrer.
Festa de la Matança del Porc a Vallverd d'Urgell (el Pla d’Urgell) - dins de la Setmana Cultural i el Carnaval, per recordar aquest hàbit que formava part de la manera de viure al món rural. Fan el mandongo, elaboren el freginat una cassola de xulla acompanyada de fesols i ceba, el plat principal del dinar que es fa al Casal l'Espiga. La festa que continua amb el ball de Carnaval, una festa que també coincideix aquest cap de setmana i que es fa conjuntament amb la Setmana Cultural.
Matança del Porc a Rocafort de Vallbona (l’Urgell) - als voltants de Carnestoltes es fa la matança del porc al carrer. Allí mateix es fa el mandongo i es couen les botifarres. A continuació es fa un dinar col·lectiu i a la tarda un ball de Carnestoltes.
Matança del porc a Canet d'Adri (el Gironès) - una festa popular organitzada per un restaurant i una carnisseria de la població, amb el suport de l'Ajuntament i altres empreses col·laboradores.
Festa del porc de Moià (el Bages) - des de la seva primera edició l'any 2007, la Festa del Porc ha anat creixent i enriquint-se fins a convertir-se en un autèntic referent per la gent del poble. Amb una gran diversitat d’activitats, col·laboracions, actuacions... i cal felicitar-nos tots plegats. La festa del porc no és només una festa popular sinó que pretén ser molt mes: Una farra popular! Telèfon: 675962877
Festa de la matança del porc a Alpicat (el Segrià) - és una de les seves diades més emblemàtiques, té lloc al Parc del Graó, on es fa la preparació del dinar. La festa està organitzada per l'Ajuntament amb la col·laboració de l'Associació Cultural de Dones d'Alpicat i es reparteixen més de mig miler de racions de l'àpat. Se celebra a mitjans de març. Amb aquesta festa es vol recordar la feina que, antigament, a l’hivern, es feia a casa de pagès, per la supervivència de la família durant l’any. El dia anterior a la festa es fa el tradicional procés del mondongo: tallar, descarnar la carn, trinxar, amanir, embotir, tastar, coure als calders… i el dia de la festa, preparar el dinar que es serveix a totes les persones assistents a la festa.
Festa del Mondongo a Herbers (els Ports) - es tracta d’una festa dedicada a la matança del porc, que antigament es feia a les cases del poble. Coincidint amb el dissabte del pont de la Immaculada, el municipi de D’Herbers, a Els Ports, celebra la Festa del Mondongo, que és el nom que rep l’elaboració de butifarres, llonganisses i altres productes derivats del porc. La festa recupera una tradició molt arrelada a la localitat, que fins els anys 80 reunia tota la família per fer el laboriós treball de la matança del porc. Era una jornada molt important per a tothom, ja que es garantia poder menjar carn i cuinar amb greix durant una bona temporada.

Els embotits a Catalunya. Una tradició, un art, una indústria
Torrado, Llorenç / Federació Catalana d'Indústries de la Carn