Calendari: Festes d'Hivern > La Quaresma > Fires i festes gastronòmiques

Mercat figueter

La mostra de productes artesans

La música pels carrers

Els stands de les entitats

La porronada

El Mercat Figueter de Capellades recorda com, antigament, el segon diumenge de quaresma es posaven a la venda les populars figues ensucrades. Avui, la fira ofereix també altres productes tradicionals i ha esdevingut una mostra del sector industrial, el comerç i de totes les entitats socials locals.

Els orígens del mercat

El Mercat Figueter de Capellades se celebra des de mitjans del segle XVIII i pren el seu nom d’una antiga fira que servia a persones vingudes de tota la comarca per intercanviar els productes típics del període quaresmal.

La Quaresma és un període de temps de prop de set setmanes comprès entre Carnaval i Pasqua de Resurrecció durant el qual l'Església té ordenats dejunis i abstinències en memòria dels quaranta dies que Jesucrist va dejunar en el desert. La gastronomia pròpia d’aquest temps es basa en plats majoritariament el·laborats amb substitutius de la carn, verdures i peix en general i especialment el bacallà, que s'ha erigit en un dels símbols gastronòmics d'aquest període. A Capellades, entre els productes propis de la Quaresma, destacaven sobretot les figues seques ensucrades que s'elaboraven artesanalment a cada casa. El mercat Figueter de Capellades havia estat un espai per a la venda d’aquestes figues que les mestresses de les cases havien recollit l'estiu abans i havien assecat i enfarinat durant la tardor i l'hivern.

El mercat avui

Avui, però, al Mercat Figueter pràcticament no hi ha figues. Amb l’impuls del govern municipal aquest esdeveniment s'ha convertit en una mostra del teixit cultural i econòmic de la població, una fira que ofereix productes tradicionals i del sector industrial, un aparador de les diferents entitats del poble i una festa plena d'activitats lúdico-festives per a tothom.

Des de l'any 2000 es celebra la Trobada d’Intercanvi de Plaques de Cava,amb activitats diverses i les ja tradicionals porronades, amb l’obertura a dojo d’ampolles de cava i la posada en circulació, en porrons, d’aquesta beguda entre els assistents.

Des de l'any 2001 se celebra el TastAnoia, una fira bianual de productes alimentaris artesanals i de qualitat de la comarca que és instal·lat durant tot el dia a la plaça Catalunya. El TastAnoia està complementat per una extensa mostra de firaires i pels stands de totes les entitats del poble, que aprofiten per explicar els seus projectes als seus conciutadans.

Amanides. La frescor de la terra
Quadrada Monteverde, Mariona / Edicions Cossetània