Calendari: Festes d'Hivern > La Quaresma > Fires i festes gastronòmiques

Fira del trumfo i la tòfona

Parada de trumfos

El Concurs de Pelar Trumfos

Trumfos solsonins

Parada de la fira

Els productors de trumfos i tòfones vinguts d'arreu de la comarca celebren dos dies d'activitats comercials i culturals al voltant d'aquests productes que es conreen al Solsonès. Un mercat i diversos concursos i exposicions són els plats forts d'aquest esdeveniment.

En diverses poblacions s’han conservat fires i festes amb aquells productes que, no havent estat prohibits durant la Quaresma, es van convertir en les úniques font d’aliment per a molta gent. És el cas de la Fira del Trumfo de Solsona, que és hereva de les antigues fires de peix quaresmal.

Cada primer cap de setmana de Quaresma, Solsona celebra, des de l'any 2005, la Fira del Trumfo, un esdeveniment que gira al voltant d'aquesta patata autòctona de Solsona. De fet, el mot "trumfo" és sinònim de "patata" en diferents poblacions i comarques catalanes, com Ripoll, l'Empordà , el Berguedà , el Lluçanès, la Plana de Vic, Vilanova i Geltrú, Cardona, Solsona, Ponts, Artesa de Segre, Les Garrigues, la Segarra o Santa Coloma de Queralt.

La fira substituta de la Fira de Quaresma

La Fira del Trumfo és hereva de la concorreguda i avui desapareguda "Fira de Quaresma", destinada a que la gent de la població i dels pobles i masies de la rodalia es proveís de bacallans, congres, tripes de bacallà , arengades i tota mena de pesca salada, menges adequades per la Quaresma. Aquesta fira també era coneguda com la "fira del bacallà " o de "les butlles", doncs en el marc d'aquesta fira els feligresos anaven a les parròquies a comprar la butlla, que dispensava el comprador de fer abstinència de carn durant tots els divendres de l'any i només calia que en fes durant la Quaresma.

La Fira del Trumfo

La Fira del Trumfo omple durant dos dies els carrers de Solsona d'activitats al voltant d'aquest producte. S’hi desenvolupa una concorreguda fira amb els productors de trumfos que permet als que s’hi atansen abastir-se de patates per una bona temporada, comprant-les directament al productor. La Plaça Major és l'escenari principal d'aquesta fira i l'indret on els productors munten les seves parades per vendre els trumfos que elaboren.

També s’hi fan activitats complementàries com el Concurs de Pelar Trumfos, el Concurs del Trumfo més Pesat, exposicions sobre l'origen i les varietats de trumfos, Degustació i el Concurs de Plats Elaborats amb Trumfos, etc. Durant els dos dies també es fan les Rebaixes al Carrer.

Amanides. La frescor de la terra
Quadrada Monteverde, Mariona / Edicions Cossetània