Calendari: Festes de Tardor > Festes de l'oli nou > Festes a la D.O Garrigues

Fira de l'Oli Verd

Els estands

Xerrada sobre l'actualitat de l'oli

Presentació pública del primer oli

El procés d'elaboració de l'oli

Maials celebra l'arribada de l'oli nou amb una festa encaminada a donar a conèixer tota la cultura relacionada amb el cultiu de l'olivera i la producció de l'oli al poble, al mateix temps que vol oferir la possibilitat de tastar i comprar el primer oli de la temporada, l'oli verd, a tots els que s’hi atansen.

La Fira se celebra des de l’any 1998 cada tercer cap de setmana de novembre i està organitzada per l’Ajuntament de Maials i la cooperativa local, Cooperativa del Camp Foment Maialenc, de la que formen part el 99% dels productors d’olives del municipi. La Fira compta amb el suport de diverses institucions públiques i altres organitzacions privades. En l’edició del 2006 va ocupar un espai expositiu de 1.200 metres quadrats interiors i 4.000 d’exteriors i va aplegar més de 10.000 visitants.

Els primers antecedents de la Fira de l’Oli Verd de Maials els trobem en les fires de bestiar que a partir de l’any 1820 es celebraven al municipi el tercer dissabte de novembre. Eren coordinades per l’ajuntament i s’hi comerciaven vaques, cabres, però també torrons, confits i altres aliments artesans. Aquesta antiga Fira de novembre havia tingut un abast intercomarcal degut a que el poble està situat en una cruïlla de camins i carrerades. L’any 1879 hi van acudir vuitanta ramaders de les zones del Baix Segre, Garrigues i Ribera d’Ebre que van portar entre tots 13.340 caps de bestiar oví. Amb la desaparició dels animals com a eines de treball, la fira de bestiar anà perdent importància i l’any 1998 es posà en marxa una nova fira destinada a promocionar un dels nous productes del municipi, l’oli produït per les oliveres.

L’Oli verd i l’oli amb DO Garrigues

El protagonista de la Fira és l’Oli Verd, un dels productes de més qualitat del municipi. S’anomena “verd” pel seu color, perquè està elaborat amb olives encara verdes, olives que no han madurat del tot. També s’anomena així perquè es tracta del primer oli de la temporada, el més primerenc i té, per aquesta raó, un gust més amargant que el de l’oli fet amb olives collides al gener.

La manca de regs i les condicions del relleu han fet que Maials s'hagi especialitzat en el cultiu dels conreus típics de secà: cereals, fruits secs i sobretot l'olivera. Més del 70% del municipi està dedicat a la producció d’olives. Tot i que Maials pertany a la comarca del Segrià, el municipi té les característiques geogràfiques d’un municipi de les Garrigues. De fet, els olis elaborats a Maials pertanyen a la Denominació d'Origen Oli Les Garrigues que, amb 30 anys d’existència, és la més antiga de l’Estat espanyol (1975) i fou certificada per la Unió Europea com a denominació d’origen protegida (1996).

L'oli d'oliva verge extra, elaborat amb olives arbequines, és un oli amb extraordinàries propietats culinàries, dietètiques i medicinals. El seu sabor suau i afruitat, juntament amb la seva baixa acidesa, fan que sigui apreciat internacionalment.

Estructura de la Fira

La Fira de l'Oli Verd de Maials s’estructura al voltant d’una fira de tipus comercial on els diferents expositors promocionen, donen a conèixer i permeten el tast dels seus productes. Hi participen nombrosos expositors de la comarca que compten amb la Denominació d’Origen Oli Les Garrigues però també productors i elaboradors d’altres productes. Durant els dies que dura la Fira, s’organitza un sorteig de productes que han cedit els expositors.

La Fira s’inaugura dissabte al matí amb la presència de les autoritats polítiques i les pubilles i hereus locals. A la tarda es fa una cercavila amb els gegants i els grallers de Maials que serveix per convidar a la Fira als gegants vinguts d’altres poblacions.

La Fira també inclou altres activitats com un esmorzar popular amb l’oli nou, visites guiades a les cooperatives del poble per conèixer de ben aprop el procés d'elaboració de l’oli, xerrades, conferències i altres diàlegs sobre l’actualitat del sector, exposició i venda de maquinària agrícola de segona mà, etc

En el marc de la Fira de l'Oli Verd també es celebren diferents actes relacionats amb la gastronomia de l’oli i els fruits secs, com la Mostra de Truita d'Ametlles (de del 2000) que inclou uns tallers per ensenyar a cuinar aquest plat, la Mostra de Pistatxo (des del 2004) i activitats relacionades amb l’elaboració d’orelletes. També s’hi fan exposicions de pintura i fotografies, una exposició d’estris de pagès antics, una competició de quads i una passejada de vehicles històrics, entre d’altres.

Una terra d'oli. L'oli d'oliva de les terres de Lleida
Diversos autors, / Pagès Editors S.L