Calendari: Festes de Tardor > Festes i fires gastronòmiques > Altres festes i fires

Fira de l'All
Cornellà del Terri (el Pla de l'Estany), primer cap de setmana d'octubre

Els alls són els protagonistes

Les cornellenques mostren com s'enforquen els alls

La geganta de Cornellà du un immens rest, és a dir, un conjunt d'alls lligats trenant-ne les fulles

El Pla de l’Estany és terra d’alls. El renom que tenen els alls de Banyoles i de Cornellà de Terri arriba arreu de Catalunya. Per recordar la importància que havia tingut i que encara té aquesta planta en l’economia de Cornellà de Terri, la vila organitza, des de 1995, la Fira de l’All.

Històricament, tant Cornellà com tota la comarca eren nuclis importants de producció d’alls. Actualment, però, tan sols existeix una indústria a la vila dedicada a la comercialització d’aquest producte, que prefereix cultivar i comprar a d'altres indrets per abaratir costos.

La fira de l'all

Durant la fira s'acostumen a vendre fins a dues tones d’alls. Un estand central, de gairebé 300 metres quadrats, és l’espai on tots els visitants poden trobar-hi els millors alls de la temporada, alhora que hi poden veure com unes cornellenques que tota la vida havien treballat a pagès mostren la tècnica que utilitzaven per enforcar els alls, la tècnica de trenat que permet conservar-los al llarg de tot l’any.

A l’estand central també s’hi pot adquirir la típica butifall, la botifarra amb all. A més, la passió de Cornellà de Terri per aquest vegetal és tanta que, fins i tot, la geganta duu un immens rest, és a dir, un conjunt d'alls lligats trenant-ne les fulles.

A banda d’aquesta gran quantitat d’alls, els visitants també hi troben més de 70 parades d’artesans i productes d’elaboració pròpia, com fuet, cansalada, bull, formatge…

Des de fa uns anys, a més, la fira també acull un concurs de tractoristes, amb trenta anys d'història a l'esquena, ja que anteriorment se celebrava a principis de setembre. Una cinquantena de tractoristes es troben al camp de Can Ginesta per provar la seva destresa amb el tractor, el remolc o l’arada.

L'any 2007 la fira va incorporar com a novetat un concurs d’all-i-oli, en què quinze participants competeixen per veure qui el lliga millor, quin té més bon gust i textura, qui aconsegueix fer-lo més melós. També s'hi celebra un concurs de llançament d'alls a una diana.

Cabeces i forcs. Els alls i la seva gent al Pla de l'Estany
Nierga Hugas, Jordi / Edicions MMV