Calendari: Festes de Tardor > Festes i fires gastronòmiques > Altres festes i fires

Fira de tardor
Arbúcies (la Selva)
Quan arriba la tardor les diferents poblacions que hi ha a peus del Montseny celebren fires i festes destinades a presentar els fruits dels seus boscos, d'entre les que destaca la Fira de Tardor d'Arbúcies. Bolets, castanyes i altres productes fets artesanalment omplen carrers i places de la vila.

Fira del Torró i la Xocolata a la pedra
Agramunt (l'Urgell)
Un cap de setmana que combina xocolatades, mostres gastronòmiques, degustacions i venda de torró amb parades artesanes, exposicions, conferències, exhibicions d’oficis artesans i moltes altres activitats.

Fira de l'All
Cornellà del Terri (el Pla de l'Estany)
El Pla de l’Estany és terra d’alls. El renom que tenen els alls de Banyoles i de Cornellà de Terri arriba arreu de Catalunya. Per recordar la importància que havia tingut i que encara té aquesta planta en l’economia de Cornellà de Terri, la vila organitza, des de 1995, la Fira de l’All.

Fira d'artesania
Torrelles de Foix (l'Alt Penedès)
Torrelles de Foix celebra, seguint la tradició de fer fira el quart cap de setmana d’octubre, una fira artesana que té les seves arrels a finals del segle XIX. Des del 2015, la fira es complementa amb el festival d'arts de carrer Clownic.

Festa de l'Anxova a l'Escala (l'Alt Empordà) - Primer diumenge d'octubre. Homenatge anual al peix que ha fet famós aquest municipi. És organitzat per la Unió de Saladors i l’Ajuntament des del 1991. Al matí, pregó a càrrec d’alguna personalitat vinculada al sector anxover i lliurament de l'Anxova d'Or a una persona o entitat que durant l’any hagi fet difusió de l’anxova de l’Escala. Tot seguit degustació popular d'anxoves a la platja, amb pa amb tomata i un got de vi, i una cantada d'havaneres. Els dies anteriors i posteriors, Ruta de la Tapa de l'Anxova en diferents bars i restaurants, i concurs gastronòmic que premia el millor plat cuinat amb aquest peix.
Fira del Préssec Ribagorçana a Alfarràs (el Segrià) - fira durant el segon cap de setmana d'octubre. A diferència de les fires d'animals d'antany aquesta és dels actuals productes que dóna l'horta, i més concretament aquesta fira està dedicada al préssec de Pinyana, tot i que no hi falta maquinària agrícola, d'automoció i representació del comerç.
Fira de l'artesania a Torrelles de Foix (l'Alt Penedès) - es celebra pels volts del 23-24-25 d'octubre durant tot un cap de setmana des de 1990. Entre les diferents activitats, hi ha l’Exposició de Pa i el Concurs d’Elaboració de Pa Artesà (des de1995).
Fira de la girella a Pont de Suert (l'Alta Ribagorça) - se celebra cada any el tercer o quart diumenge del mes d'octubre i té per objecte la dinamització turística i comercial i la difusió de les tradicions i el llegat cultural del Pont de Suert i de la seva àrea d'influència. La girella és una espècie d'embotit elaborat amb arròs i carn de corder, tradicional de la zona pirinenca, tant de la de Lleida com de la de la franja d'Aragó, els orígens del qual es remunten a temps immemorials.Durant la fira es duu a terme una demostració en directe del procés d'elaboració d'aquest producte i, posteriorment, s'ofereix una degustació gratuïta al públic visitant. Telèfon: 973.69.00.05
Festa dels Fruits a Palau d'Anglesola (el Pla d'Urgell) - al mes de novembre, a la tardor, que ja hi ha la fruita recollida i el cereal segat, és un bon motiu per compartir un bon plat de caragols. Telèfon: 973601314
Festa de la Magrana de Siurana d'Empordà (l'Alt Empordà) - en el marc de la festa Major. Promou el consum d’aquest fruit típic de la tardor. Està dedicada a un dels productes més típics d’aquesta època de l’any, però també un dels més desconeguts a la cuina. Per això, l’objectiu de l’esdeveniment és fer conèixer aquest aliment i potenciar-ne el consum. Es pot aprendre a utilitzar-lo en amanides, sucs, pastissos, melmelades o còctels. Així mateix, durant tot el dia també hi han jocs infantils i balls populars, ja que la mostra coincideix amb el cap de setmana de festa major del poble.
Mostra de la Llampuga a Cala Rajada, Aj. de Capdepera (Mallorca) - a principis d'octubre. Se celebra des del 2002 i està organitzada per la Confraria de Pescadors de Capdepera, que s’encarrega de pescar i preparar aquest peix migratori que apareix a la costa mallorquina a partir de mitjan agost i fins a finals d’octubre. Se celebra al moll de cala Rajada i inclou una gran mostra gastronòmica amb tapes fetes amb llampuga, revetlles musicals, paella popular i focs artificials.
Fira del pa amb tomàquet al barri de Sant Antoni, Aj. Barcelona (el Barcelonès) - nascuda l'any 2022, “Suca i balla!” és una celebració que reivindica el pa amb tomàquet, el plat típic de la gastronomia catalana. Organitzada per l’associació de comerciants Som Sant Antoni, juntament amb uns quants productors i distribuïdors del barri d’embotits, pernils, anxoves, truites, cerveses i vins, entre més productes.

Cabeces i forcs. Els alls i la seva gent al Pla de l'Estany
Nierga Hugas, Jordi / Edicions MMV