Calendari: Festes de Primavera > Festes gastronòmiques > Fires i festes de forneria i pastisseria

Fira del carquinyoli
El carquitast mostra un dels millors productes del poble
l'Espluga de Francolí (la Conca de Barberà), Primer cap de setmana de maig

La coca de diumenge

El carquinyoli, protagonista

Durant dos dies, els forners i pastissers de l'Espluga homenatgen un dels productes més característics d'aquest poble: el carquinyoli. La celebració compta amb la participació d'altres delícies pròpies del poble i amb la implicació de bona part de la comunitat espluguina.

El carquinyoli, pasta dolça

Els carquinyolis o carquinyols són unes pastes dolces que s’elaboren amb una mescla de sucre, farina, ou i ametlles o avellanes torrades. Per confeccionar-los es forma un tronc aplanat d'uns 6 cm d'ample per 2 cm d’alçada que desprès es talla en llesques primes, de màxim 1 cm de gruix (els carquinyolis) i amb una forma que recorda un dit esclafat. Aquesta massa es posa a coure i a rostir al forn, on acabaran de torrar-se.

Els carquinyolis són propis de Catalunya, tot i que també són comuns, amb altres noms i especificitats, a les Illes Balears, Aragó i València. El seu nom prové de "craquinyar", un verb que significa ‘cruixir’, el soroll característic que fan aquestes pastes quan es mengen.

El carquinyoli i l'Espluga

A L'espluga de Francolí, la tradició d'elaborar carquinyolis es remonta, almenys, a l’any 1888. Sembla que un dels avantpassats de Cal Gamell, una de les famílies pastisseres del poble, va traslladar a la vila la idea d'elaborar unes pastes seques amb la resta sobrant que quedava a l’obrador després de fer una altra peça. Els Gamell no només van adaptar la idea si no que la van re-elaborar, afegint-hi noves essències i ingredients.

Avui, els carquinyolis, juntament amb els vanos, les neules i les seves variants amb xocolata, són un dels productes més coneguts de la vila, que cada any li dedica una festa.

Durant dos dies, el carquinyoli és protagonista. Dissabte i diumenge els pastissers i forners de la vila, ofereixen demostracions dels diferents processos d’elaboració dels carquinyolis, però també de les neules, les orelletes i les coques, entre d’altres.

Altres activitats

A més de la mostra d'aquests aliments, que els visitants poden degustar adquirint un tiquet, la Fira també compta amb demostracions del procés d’elaboració dels diversos productes, estands convidats de restaurants i d’altres especialitats gastronòmiques, com ara els dels cellers vinícoles. El dissabte a la tarda participen els grallers, bastoners gegants i nans de l‘Espluga. Un dels moments destacats té lloc diumenge al matí, quan es celebra un esmorzar popular format per un tros d’una coca de més de 100 metres de llargada, acompanyada, això sí, per un bon got de xocolata calenta.

Obra oberta, 2
Violant i Simorra, Ramon / Editorial Alta Fulla