Calendari: Festes de Tardor > Festes i fires gastronòmiques > Altres festes i fires

Fira d'artesania

Un forn de pa, fet de pa

Una de les creacions

Detall d'una de les peces

Gall de pa

Torrelles de Foix celebra, seguint la tradició de fer fira el quart cap de setmana d’octubre, una fira artesana que té les seves arrels a finals del segle XIX. Des del 2015, la fira es complementa amb el festival d'arts de carrer Clownic.

La primera documentació escrita que es té de la Fira de Torrelles és del 1892. En aquelles dates, es tractava d’una fira anual que comptava amb una gran acceptació popular. Es tractava d’un mercat comercial en el que els pagesos i ramaders de la zona, acabada la transhumància, intercanviaven productes i bestiar i posaven a la venda els seus excedents. Aleshores la fira se celebrava entre el 31 d’octubre i l’1 de novembre, per Tots Sants, i no va ser fins més tard que s’avançà al quart cap de setmana d’octubre, data en què ha quedat fixada la fira actual.

La fira es va anar celebrant de forma ininterrompuda fins a mitjans segle XX, quan la guerra de 1936-39 la va interrompre. Duran t la postguerra, la fira entrà en decadència. Esporàdicament es celebraren algunes edicions, com l’any 1958, on encara hi havia bestiar, i gràcies a alguna entitat que organitzà el dinar de la fira i el ball. No va ser fins l’any 1990-91 que es va recuperar la tradició de fer fira cada quart diumenge d’octubre a la zona compresa entre la plaça major, la plaça Nova, la plaça de les Moreres i el carrer del Raval, l’emplaçament actual.

La fira actual està formada per un conjunt de parades d’artesans que posen a la venda els seus productes (alimentaris, lúdics, cosmètics…). Tots els artesans són de la pròpia localitat, de la mateixa comarca o d’altres que venen d’arreu del país. La fira es complementa amb una gran quantitat d’actes culturals i esportives organitzats per les entitats del poble, com la cercavila de cultura popular que compta amb la participació dels diables de Torrelles i el drac Foixi, els gegants i capgrossos acompanyats pels grallers, entre d’altres. També es fan concursos de cuina, de fotografia, de tast de vins i altres activitats.

Un dels dies de la fira, la pubilla del poble proclamada en la passada festa major, participa en la tradicional ofrena d'aliments a l'església de Sant Genís, un acte que compta amb la presència de les autoritats municipals.

Concurs de pa artesanal

Un dels actes més destacats de la Fira artesana de Torrelles és el Concurs de Pa Artesanal, que es celebra des de l’any 1995. Es tracta d’un concurs d’elaboració de pa artesanal en el que hi participen els forners i pastissers de Torrelles i d’altres pobles de Catalunya, que aquest dia presenten les seves creacions més originals. Diverses empreses dedicades a l’elaboració artesana d’aquest producte competeixen per obtenir la millor qualificació del jurat, format per especialistes del sector. Hi ha dues categories, l’artística, que premia la millor creació, i la de gustos, basada en el sabor del pa. Durant aquests dies, els visitants poden gaudir amb les creacions fetes amb pa, com escultures o quadres, que participen en el concurs per obtenir els premis en metàl·lic que s’atorguen. En el marc del concurs els forners de Torrelles van creat, l’any 2000, el “Pa de Foix”, que durant tot l’any es pot comprar a les fleques del poble.

En els darrers anys el concurs ha agafat força volada i s’està consolidant com un punt de trobada dels professionals i amants del sector a Catalunya. El concurs es complementa amb activitats dedicades a difondre la cultura del pa a Catalunya, com xerrades i exposicions.

El Festival Clownic

Des del 2015 se celebra el Clownic, mostra d’espectacles i música, que omple de concerts, espectacles, animacions infantils i teatre els carrers de la vila.

La Fira Artesana s'acaba amb una forta tronada a càrrec del Ball de Diables de Torrelles.

Text i fotografies: Redacció festes.org