Calendari: Festes de Primavera > Festes de l'arbre > Festes del pi pasqual

Festa del pi de Pasqüetes
Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró (el Baix Empordà)
Cada cap de setmana següent a la Pasqua Florida, conegut popularment com "de Pasqüetes", aquesta vila acull una cerimònia ancestral, d'origen i significat misteriosos però que hom creu vinculada a antics cultes relacionats amb el canvi d'estació i l'establiment definitiu del canvi en el temps.

Festes des pi a Campanet (Mallorca) - dilluns i dimarts de Pasqua es celebra una concorreguda festa a l'església de Sant Miquel, al voltant d'un llarg pi que es va a cercar en un lloc proper. Amb repartiment d'arengades i actuacions musicals.
Festa del Pi i dels Sants Patrons a Figaró-Montmany (el Vallès Oriental) - durant la festa, els homes de la població van al matí a tallar un pi que transporten fins a la població; al arribar es produeix un repic de campanes i tota la població surt a rebre'l. Posteriorment es planta amb la col·laboració de la gent. Cap al tard, tots plegats cremen el pi.
Festa del xop a Planes de Baronia (el Comtat) - a "Plantà del Xop" és una curiosa festa d'origen pagà que celebra la fertilitat de la terra mitjantçant l'erecció d'un xop pelat i desquarterat pels fadrins del poble. Es celebra el diumenge de Pentecosta.
Plantada del maig a Cornella del Terri (el Pla de l'Estany) - en el marc de la seva festa major, que se celebra pels volts de la Pasqua. Les celebracions comencen Divendres Sant quan un grup d'homes van a cercar l'arbre, el pollancre o l'àlber, més alt i ben plantat dels que hi hagi pels volts de la vila. Una vegada escollit i abatut, li esporguen bé el brancatge inferior i el transporten fins a l’interior del poble, deixant-lo preparat per substituir el de l’any passat, que ha romangut dret fins aleshores. Aquest arbre, que es coneix popularment com a maig serà l’eix de totes les celebracions posteriors. El maig de Cornellà del Terri, a diferència del d’altres indrets, disposa d’un mecanisme de subjecció propi situat en l’edifici de la plaça major. El Dilluns de Pasqua al migdia, els veïns s’engalanen amb el vestit tradicional català –espardenyes de set vetes, barretina, faixa i mocador vermells, pantaló negre i camisa blanca-, coronen l’arbre amb un cim de pi i guarneixen el tronc amb diferents banyes i corns d’animals. Una vegada així guarnit, aixequen solemne i cerimonialment l'arbre al bell mig de la plaça amb l'ajuda de llargues cordes i la força dels que hi participen. L'arbre restarà allà dret fins al Divendres Sant de l'any següent. Telèfon: 972.594.001