Calendari: Festes d'Estiu > Altres festes de juliol > Aplecs i diades

Aplec de Matagalls
el Matagalls (Osona, Selva i Vallès Oriental)
El Matagalls, al parc natural del Montseny, és un dels pics més emblemàtics de Catalunya. Cada segon diumenge de juliol, més de 800 romeus de més de 130 localitats de Catalunya s'apleguen al voltant de la creu que corona la muntanya per retre homenatge a Sant Antoni Maria Claret i mossèn Cinto Verdaguer.

Aplec del Pi de les Tres Branques
El pla de Campllong, Aj. Castellar del Riu (el Berguedà)
Al pla de Campllong, al terme municipal de Castellar del Riu, s’hi troba un pi roig de tres branques. Des de fa segles, se l’ha vist com un símbol de la Santíssima Trinitat i dels Països Catalans. En motiu d’aquesta segona interpretació, cada tercer diumenge de juliol s’hi celebra un aplec a mig camí entre la festa i la reivindicació.

Festa major d'Olesa de Bonesvalls (l'Alt Penedès) - el tercer cap de setmana de juliol. Els dies anteriors, ball de vetlla, correfoc i pregó, amb lectura de versots a càrrec dels diables. Dissabte, repic de campanes, cercavila amb els grups de cultura popular local (el gegants van ser estrenats l'any 1986, diables, timbalers i grallers) i altres de les comarques veïnes, etc Diumenge, la tradicional benedicció de vehicles després de la missa al matí, sardanes i a la tarda, festa major petita i tradicional Ball de Festa Major. Telèfon: 93.898.40.08
Trobada popular al Monestir de Santa Maria de Gualter (la Noguera) - cada any amb diversos actes en el mateix recinte es reivindica la recuperació d'aquest edifici i del seu entorn tot passant una bona estona en aquest lloc emblemàtic per la nostra contrada.
Aplec de Santa Coloma Sasserra a Castellcir (Vallès Oriental) - a mitjans de juliol se celebra la festa de Santa Coloma i es fa l’Aplec de sardanes. L’entorn és molt agradable gràcies al prat ombrejat pel gran roure del Giol, arbre monumental catalogat, flanquejat per l’ermita i la rectoria. A l’aplec es rifen pernils, coques i llonganisses. Telèfon: 93.866.81.51

Mossén Cinto i el Pi de les Tres Branques
Felipó Oriol, Ramon / Edicions El Mèdol