Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Via Crucis Vivents

També anomenats Camí de la Creu, es tracta de representacions teatrals d'una part dels darrers moments de Jesús a la Terra. El guió pot variar una mica en funció de la localitat on té lloc la representació, però generalment comença amb la traïció a l'Hort de Getsemaní, es desenvolupa a través de diverses estacions (o escenes) i acaba quan Crist és baixat de la creu on ha estat crucificat i es col·loca en el sepulcre. Tenen lloc pels carrers i places i a càrrec de persones no professionals del teatre però vestits d'època. L'acció es desenvolupa seguint un guió en diferents emplaçaments naturals del poble o ciutat on s'escenifica.

Via Crucis Vivent
Sant Hilari Sacalm (la Selva)
Principal celebració popular de la Setmana Santa a Sant Hilari Sacalm, el Via Crucis Vivent és un drama sacre escenificat per la gent del poble mitjançant el qual es representen, a l’aire lliure i en moviment, les darreres dotze hores de Jesucrist al món, des que fou condemnat per Ponç Pilat fins que mor clavat a la creu.

Camí de la Creu
Altafulla (el Tarragonès)
Cada Dimecres Sant Altafulla recrea, mitjançant una sèrie d’escenes teatralitzades pels habitants del poble, diversos episodis dels darrers moments de Jesucrist a la terra. El Camí de la Creu d’Altafulla és un Via Crucis Vivent amb narració dramatitzada a partir d'un text dels Evangelis.

Via Crucis Vivent de Sant Hilari Sacalm (Selva) - des de fa gairebé més de tres segles, Sant Hilari Sacalm celebra el seu Via Crucis Vivent, una Festa Declarada d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. L'hilarienc ha conservat la tradició processional transmetent-la de pares a fills i aquesta tradició s'ha convertit en una manifestació popular que fins i tot, ultrapassa la nostra geografia: molts forasters vénen a Sant Hilari el Divendres Sant per participar en la celebració del Via Crucis. Telèfon: 972.86.83.93
Retaule i Via Crucis Vivent a Castelló d'Empúries (l'Alt Empordà) - dins de la programació de la Setmana Santa de Castelló d'Empúries. Escena que evoca el Diumenge de Rams amb Jesús aclamat a les portes de Jerusalem.
Via Crucis de Barruera (Alta Ribagorça) - El via Crucis de Barruera havia estat un dels més significatius de la comarca, però durant els anys setanta es va anar perdent. L'any 1997 el Patronat de la vall de Boí va impulsar la seva recuperació, des d'aleshores el poble de Barruera representa, cada nit de Dijous Sant, les catorze estacions del via Crucis. En la representació hi participen una cinquantena de persones entre "actors" i cantants i té una duració d'una hora aproximadament. Les primeres estacions es representen a l'interior de l'església romànica de Sant Feliu, la resta continua pels prats del voltant fins les darreres estacions en què Jesús es crucificat davant l'absis de l'església. Els personatges que apareixen en el via Crucis de Barruera són, els armats, Jesús, la Verge Maria, la Verònica, la Samaritana, la Magdalena, Judes, Pilats, el Cirineu, els caputxins i la gent del poble. Cada una de les estacions es representada i cantada.
Via Crucis Vivent a l'Escala (el Baix Empordà) - via crucis vivent, pels carrers del nucli antic de la vila.
Via Crucis a les escales de la Seu de Palma (Mallorca) Les escales de la Seu són l'escenari cada Divendres Sant al migdia de la representació teatral del Via Crucis de Llorenç Moyà (Binissalem, 1916-Palma, 1981). L'obra, interpretada pel grup Taula Rodona Teatre sota la direcció de Bernat Pujol, es caracteritza per la qualitat dels versos de l'autor, l'austeritat de l'escenografia i la proximitat entre els actors i el public assistent. Aquest acte, que es representa des de l'any 1985 amb el patrocini de l'Ajuntament, ja forma part de les tradicions de Palma, juntament amb les processons i d'altres actes religiosos que se celebren durant la Setmana Santa.