Calendari: Festes de Primavera > Pasqua Florida > Cantades de Caramelles

Durant les festes de Pasqua, en moltes localitats del Principat de Catalunya (especialment al Solsonès, Bages, Garraf, Berguedà, Empordà, Osona, Anoia, Ripollés, Alt Urgell, Maresme, Alt Penedès, Baix Llobregat i les terres de l'Ebre) i també d'Andorra, es formen colles de joves que recorren els carrers i masies del poble, cantant cançons de caire religiós i festiu i d'al·lusió a les persones de la casa i a l'obsequi que esperen rebre d'aquestes. L'obsequi consisteix en ous, llonganissa i altres comestibles, així com en diners. Amb el que es recapta es fa una gran berenada. En molts indrets les caramelles van acompanyades de trabucaires i danses populars (balls de bastons, de cascavells, cercolets, etc). Segons el temps i el lloc les Caramelles també s'anomenen Camalleres, Camarelles, Camilleres, Camelleres, Camijeres, Creilleres o Goigs de les Caramelles. A la Catalunya Nord s'anomenen Goigs dels Ous. Tradicionalment les colles sortien Dissabte de Glòria després de la Vetlla Pasqual, a la nit, però en l'actualitat també surten Diumenge i Dilluns de Pasqua.

Cantades de caramelles
Arreu del país
El final de la solemnitat pròpia de la Setmana Santa i l’inici del temps de Pasqua es viu a bona part de les terres catalanes amb música i cants corals: les tradicionals caramelles. Els carrers de moltes poblacions s’omplen de flors i de grups de cantaires itinerants que aborden temes tan diversos com la religió, la sàtira i el festeig.

Caramelles del Roser
Sant Julià de Vilatorta (Osona)
Les Caramelles de Sant Julià de Vilatorta són una de les colles amb més tradició i història del país. Fundada com a confraria assistencial, la colla té un ampli repertori que va de les cançons de festeig als cants religiosos, passant per les corrandes, on es repassa l'actualitat política.

Caramelles
Súria (el Bages)
Les Caramelles de Súria han esdevingut, per la seva magnitud i tradició, un punt de referència de les cantades de caramelles a Catalunya. Nou colles, aplegant més de 500 cantaires, fan vibrar al poble per aquestes dates mantenint i enriquint una tradició que es remunta al segle XVI.

Caramelles de Pagès
Cardona (el Bages)
El dissabte i diumenge de Pasqua, els caramellaires de Cardona, escampen la Pasqua per les masies de pagès i el casc antic oferint una cantada i el tradicional Ball de Cascavells. El galeig dels trabucaires que acompanyen als caramellaires contribueix a fer més sorollosa la diada.

Caramelles
Callús (el Bages)
Callús celebra, cada Pasqua, una de les celebracions populars més esperades de tot l’any: les caramelles. Dissabte i diumenge, i des de fa almenys cent anys, els caramellaires surten pels carrers a cantar, fent anar les ballestes i contagiant una emoció que aquest dia és a flor de pell.

Altres poblacions on es canten caramelles per Pasqua - Igualada i Òdena (Anoia); Subirats-Lavern i Vilafranca del Penedès (Alt Penedès); Torroella de Montgrí i Llofriu (Baix Empordà); Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat); Gironella, La Pobla de Lillet, Bagà i Olvan (Berguedà); Alp, Llívia i Piugcerdà (Cerdanya); Juneda (Garrigues); Sant Julià de Vilatorta i Vic (Osona); Ripoll (Ripollès); Aguilar de Segarra i Guissona (Segarra); Caldes de Malavella, Lloret de Mar i Santa Coloma de Farners (Selva); Agramunt, Tàrrega i Castellserà (Urgell); Camps, Rajadell, Sant Martí de Torroella, Santpedor i Sant Mateu de Bages (Bages); l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental); Sant Pere de Ribes, Vilanova i la Geltrú (el Garraf); La Pobla de Segur (el Pallars Jussà), etc
Caramelles a Sant Pere de Ribes - La Pasqua a Sant Pere de Ribes és la gran festa de les caramelles. Tan bon punt s'acaba la Vetlla Pasqual, comencen els cants pels carrers i les places, que s'allarguen tota la nit del dissabte al diumenge. Els caramellaires adults van a cantar per cases de les estimades o dels familiars. De bon matí, les colles infantils s'afegeixen a les d'adults. Els cants continuen per les places i carrers i, també, en llocs de referència com l'Església Parroquial, l'Hospital del Redòs, l'Hospital-Residència Sant Camil, etc. Cap a la una del migdia totes les colles es troben a la plaça Marcer, en una concentració espontània que ha convertit la Pasqua en la celebració més viscuda pels ribetans junt amb les festes de Sant Pau i Sant Pere.
Les Caramelles d'Ardèvol de Pinós (el Solsonès) - A Ardèvol (el Solsonès),les cantades són un autèntic tresor patrimonial i segueixen estrictes pautes ritualitzades. Només se celebren cada tres anys, el diumenge i dilluns de Pasqua. Els caramellaires, una cinquantena, acompanyats pel galeig dels trabucaires i per l'orquestra recorren les diferents masies del terme. Arriben a cada casa acompanyats per cavalls guarnits, en formació i marcant el pas al ritme del bombo i dels platerets, i van encapçalats per la parella portadora de la bandera i per la parella que porta la panera. L’”anada a la masia”, constitueix un acte ple de símbols que parlen sobre la vida i l’estructura social del poble. Acabat el ritus, es dansa el tradicional ball dels cascavells d'Ardèvol i un ballet d'obsequi i es canta una cançó de comiat en agraïment a la visita que s'ha fet a la casa.
Caramelles a Sant Julià de Cerdanyola (El Berguedà) - durant el dilluns a la tarda, es fa la cantada de caramelles per les masies allunyades del poble: El Pla, El Pou i Subirana. Quan s'acaba es fa un gran berenar a la font de Sant Antoni a uns 3 Km del poble.
Caramelles a l'Ametlla de Merola (Berguedà) - la celebració de la Pasqua sense les Caramelles és poc usual a L’Ametlla de Merola ja que n’és una de les manifestacions més tradicionals i es pot dir que, més o menys bé i amb més o menys participació, no han faltat mai les caramelles en aquesta diada.
Caramelles a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) - la Coral La Lira i la Coral La Unió, adscrites als Cors de Clavé (gran impulsor d'aquesta tradició), són les entitats que surten cada diumenge de Pasqua a cantar les Caramelles i a captar el que bonament els ciutadans els donin
Caramelles a Gelida (Alt Penedès) - diumenge de Pasqua: "Cantada de Caramelles". Caramelles i ballades de l'Esbart Rocasagna pels carrers.
Caramelles a Solsona i Sant Llorenç de Morunys (Solsonès) - es celebren el dia de Pasqua, quan els caramellaires surten al carrer i canten durant el matí per totes les places. Els caramellaires sempre porten un tambor i una bandera, van acompanyats dels trabucaires i de carros engalanats. Quan arriben a una casa tiren dos trets com un senyal de benvinguda; l'amo o la mestressa aguanten la bandera, i quan han acabat de cantar se’ls  posa un present dins de la cistella
Caramelles a Reus (Baix Camp) - Els caramellaires sortien la mitjanit del dissabte al diumenge a cantar caramelles, cançons interpretades en colla que tracten temes religiosos -lloança a Crist ressuscitat o a la Mare de Déu- o profans -arribada de la primavera, festeig a les noies-, i per les quals els cantaires rebien, en obsequi, ous o queviures.
Cantades de Caramelles a Avià (Berguedà) - diumenge i dilluns de Pasqua se celebra a Avià la festa de les caramelles que consisteix a sortir a cantar pels carrers del poble i cases de pagès cants d'alegria per la Pasqua de Resurrecció. Actualment s'hi fan, també, ballets. El següent diumenge es fa una xocolatada amb els diners recaptats en les cantades. Telèfon: 93 823 00 00
Caramelles a Flix (Ribera d'Ebre) - la cantada l'efectuen veus masculines vinculades o no a l'Orfeó de Flix cada Dissabte de Glòria. Una trentena de cantaires amb la seua vestimenta tradiconal (camisa  blanca, pantalons foscos, faixa i barretina roja) efectuen fins a una  dotzena d'aturades per a interpretar una cançó diferent, per llançar  floretes a les dones, per donar la benvinguda a la primavera... i, de  passada, demanar la generositat dels veïns per tal que contribuïxin a  omplir de diners el cistell de les ofrenes que acompanya en tot moment  els cantaires.
Caramelles a Oliana (Alt Urgell) - el cor de Caramelles cada any amenitza la Pasqua Florida pels carrers de la vila. Telèfon: 973 47 00 35
Caramelles a Badalona (el Barcelonès) - es canten pels carrers de baix a mar a Badalona el dilluns de Pasqua. Les Caramelles es van deixar de cantar a Badalona a la meitat del segle passat i per recuperar-les ha calgut l’esforç de molta gent. A l’any 2001 l’Associació Cultural SOCA-REL en col·laboració amb l’Associació de Veïns del Centre i altres entitats, van recuperar de nou les Caramelles a Badalona després de més de 50 anys de no sortir pels carrers i places.
Caramelles als Prats de Rei (l'Anoia) - festa organitzada per l’Agrupació Cultural i Recreativa Sigarra (ACRS) des dels anys 70. Un centenar de persones, entre ballets i cantaires, recorren els carrers del municipi omplint Els Prats de Rei de música i tradició, amb motiu de la Pasqua de Resurrecció. La diada comença el matí de diumenge amb l'esmorzar amb el qual l’ACRS obsequia a cantaires i balladors. Seguidament inicia una primera part de la ruta pel municipi, fins les 12 del migdia. Seguidament els caramellaires, presidits per l’hereuet i la pubilleta assisteixen a la Missa de Pasqua a l’església parroquial de Santa Maria. En acabar la cerimònia es va a la Plaça Major, on es cantaen totes les cançons i ballen tots els ballets. Seguidament s'inicia la segona part de la ruta per la resta de la vila.
Els Tranquils de Reus (el Baix Camp) - el grup musical Els Tranquils es va formar a Reus l'any 1944 amb la finalitat de recuperar una tradició que es habia perdut amb els anys , a partir d'aquest moment i fins a la data a continuat fent les tradicionals Cantades de Caramelles. Telèfon: 977.76.23.99
Caramelles a Esparreguera (el Baix LLobregat) - els Caramellaires de la Passió d'Esparreguera ens dividim en dos grups, grans i nens. Els adults sortim a cantar les caramelles pels carrers cèntrics del poble a peu, el dissabte tarda-nit i acabem la cantada a la sortida de missa sobre les 12 de la nit. Els nens en canvi sortim a cantar el diumenge el matí. Acostumem a sortir de la Passió, i damunt d’un camionet ens dirigim a la residència de Can Comelles a cantar als avis, i tot seguit i damunt del mateix camionet, anem a cantar pels carrers cèntrics del poble, fins a la sortida de missa sobre les 13 hores. Per cantar, anem tots amb el vestit típic català.
Cantada de caramelles a Sitges (el Garraf) - la Cantada de Caramelles a càrrec de grups locals es fa dissabte a la nit a a l'Ajuntament i també Dilluns de Pasqua.
Caramelles de Cubelles (el Garraf) - es celebren coincidint amb el Diumenge de Pasqua. La coral centenària "El Cor l'Espiga", acompanyat pel grup infantil, passegen pels carrers de la vila, entonant cançons populars catalanes.
Caramelles a Folgueroles (Osona) - a Folgueroles la tradició de cantar caramelles no s'ha perdut. Mossèn Cinto ja en cantava. Un dels cantants de més carisme que hi tenim és en Carolino, el corrandista més genuí de la Plana de Vic.
Caramelles a Torredembarra (el Tarragonès) - A la Torre es canten caramelles des de principis de segle gràcies a diverses agrupacions corals que, sota el nom de "La Veu del Poble" han mantigut la tradició al llarg dels anys. Hi va haver un buit durant la guerra civil i des del 1970 al 2002. Des d'aquesta data cada any el diumenge de pasqua un grup de caramellaires creat a iniciativa de la Confraria de la Creu-Armats de Torredembarra surt, novament, a cantar pels carrers de la vila.
Caramelles a Sant Boi de Llobregat (el Baix Llobregat) - a Sant Boi de Llobregat, les caramelles infantils de la parròquia de Sant Baldiri, són tradicionals des de principis dels anys quaranta. Cada any sortim a cantar per mantenir la nostra tradició.
Caramelles a Sant Vicenç de Castellet (el Bages) - organitzades per l'Associació Musical Castellet, es celebren dissabte tarda i diumenge matí de Pasqua. La música i la dansa tradicional, surten pels carrers de Sant Vicenç de Castellet, acompanyats del tradicional carro de boix, per tal de poder viure tant nens i grans les tradicionals Caramelles. També hi participen l'Esbart Dansaire Santvicentí, i la Societat Coral l'Estrella.
Trobada de Caramelles Ciutat de Reus (el Baix Camp) - organitzada per la colla Musical “Els tranquils”, per pasqua florida, amb participació de grups i corals d'arreu de Catalunya.
Cantada de caramelles a Reus (el Baix Camp) - web de la colla musical Els Tranquils de Reus.
Cantada de caramelles a Rocafort de Vallbona (l'Urgell) - els cants en honor de la primavera i la Pasqua cristiana s'anomenen Caramelles i a Rocafort fa vint anys que se'n canten. En el repertori sempre hi ha alguna cançó tradicional del mateix poble, cançons d'autor, havaneres, sardanes i fins hi tot algun fragment d'òpera.
Caramelles a Aguilar de Segarra (la Segarra) - És la festa que potser es prepara amb més sentiment i il·lusió al poble. Les caramelles tenen molta tradició i és una festa que tothom la gaudeix molt. Els nens i nenes, els joves i els més grans comencen a preparar la festa una parell de mesos abans de Paqua. El dia de Pasqua guarneixen un tractor amb remolc i passen per les cases a cantar i ballar caramelles (aquí en diem camilleres). Els caramellaires van vestits amb barretina, faixa, camisa blanca i pantalons negres. Les noies porten faldilla estampada, corpinyo, mitenes, red, mocador, mitges blanques i com els nois espardenyes de set penques, però blaves. Telèfon: 93.836.60.80
Cantada de Caramelles a Folgueroles (Osona) - cantem caramelles pels carrers del poble des de les 8 de matí fins a quarts d'una (final de la missa) on es canta caramelles i corrandes.
Caramelles a Viladecavalls (el Vallès Occidental) - La Colla Estels Cantaires del Casal Familiar de Viladecavalls cantem Caramelles el diumenge de Pasqua pels carrers i places del nostre poble. Des de 1967 hem cantat caramelles de manera ininterrompuda. Telèfon: 696096289
Caramelles a Vic (Osona) - les colles de caramelles fan la seva ronda pel poble i passen per davant de l'ajuntament on, seguint la tradició, l'alcaldessa lliura un cabrit des del balcó a cadascuna d'elles. Amb les Espurnes de l'Orfeó, els Eixerits de Gurb i la Coral Xicalla. Telèfon: 93.886.21.00
Coral Xicalla de Vic (Osona) - va néixer com a iniciativa d’uns veïns del barri de Santa Anna de Vic i s’ha mantingut durant tot aquest temps promovent activitats culturals vinculant la canalla de barri amb esdeveniments musicals i tradicionals. Telèfon: 686.82.71.35
Caramelles de Begues (el Baix Llobregat) - el Cor de Caramelles de Begues assaja i canta la primavera, la joia i l'alegria per Pasqua. És un cor de 50 cantaires, tots homes, que canten per les masies, places i barris de la vila. Diumenge de Pasqua, davant de l'Església, canten sardanes, valsos i les coples que descriuen la vida política, social i amorosa del darrer any dels beguetans. Telèfon: 676.345.852
Cantada de Caramelles a Puig-Reig (el Berguedà) - Puig-reig és un poble de tradicions i les Cantades de Caramelles pels carrers i places del municipi el diumenge i el dilluns de Pasqua sempre hi han estat presents. El diumenge es crea una colla, formada per veïns i veïnes del municipi, juntament amb membres del Cor Parroquial i de l’antiga Coral l’Unió per cantar caramelles i el dilluns és l’Escola Municipal de Música de Puig-reig i la Coral Polifònica de Puig-reig les que omplen els carrers del poble de cants.
Cantada de caramelles a Casserres (el Berguedà) - la cantada de caramelles de Pasqua va a càrrec del Grup Cantaire Sant Bartomeu i se celebra des de dissabte fins a dilluns de Pasqua Florida per diferents indrets del nucli urbà i cases de pagès. Cada un dels grups de cantaires segueix una ruta diferent per arribar així al màxim de llars possibles. Les cantades finalitzen el dilluns a Montclar, on es troben diferents grups de caramelles dels voltants. El diumenge després de Pasqua es convida a tothom a l’ouada, un berenar popular amb truitada a la font dels Pagesos i que es fa en agraïment a les col·laboracions rebudes pels diferents grups de caramelles. Telèfon: 938.234.000
Caramelles a Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona) - a Santa Eulàlia de Riuprimer, les caramelles es canten el diumenge de Pasqua i el dia de l'Aplec de Sant Sebastià, diumenge següent a la Pasqua. Per Pasqua hi ha la Cantada de Caramelles, moment de gran germanor i socialització, amb cantades a pagès i ballets per part de les 3 colles, i amb la cantada central a la plaça de l’Església el diumenge després de l’ofici solemne. Les caramelles compten amb l’organització dels Caramellaires de Riuprimer i la col·laboració de l’Ajuntament.

Les caramelles de Sitges
Soler Marcé, Albert / Grup d'Estudis Sitgetans