Calendari: Festes d'Estiu > Altres festes majors d'agost > Darrera setmana/últim diumenge

Festa major i Cordà
Paterna (l'Horta Nord)
L'últim diumenge d'agost, Paterna celebra la seva festa major amb una de les manifestacions festives amb pirotècnia més intenses del calendari: la Cordà, una impressionant coetada que crema uns 35.000 coets en 25 minuts i que és a mig camí entre l'art i la bogeria col·lectiva.

Manresa (el Bages)
Manresa celebra la seva festa major, coincidint amb el darrer cap de setmana d’agost i en honor als Cossos Sants o relíquies dels sants patrons de la ciutat: Santa Agnès, Sant Maurici i Sant Fruitós. La seva ubicació en el calendari coincideix amb el final de vacances per a molts manresans, de manera que molts actes són multitudinaris.

Ulldecona (el Montsià)
La darrera setmana d'agost, i en dos caps de setmana, Ulldecona celebra les seves festes majors dedicades a la Mare de Déu de la Pietat amb centenars d'actes festius de tota mena i que destaquen pels jocs amb bous, el Ball de Mantons i la Gran desfilada de Carrosses.

Correfoc
Manresa (el Bages)
Cada dilluns de festa major els carrers estrets i les places de la part antiga de Manresa s’omplen de persones que ballen i salten entre un mar de foc, fum i guspires. S’hi celebra el Correfoc, un llarg, intens i singular trajecte piroteatral guiat per un ampli grup de personatges fantàstics inspirats en la simbologia del foc.

Festa major de La Seu D'Urgell (l'Alt Urgell) - es celebra l'últim diumenge d'agost amb moltes propostes lúdico-festives, d'entre les que destaca el típic Ball Cerdà, de primer els infants i després la gent gran, tots amb el vestit tradicional. Cercavila amb gegants i cap-grossos, competicions esportives, etc. Dura 4 dies. Telèfon: 973.35.00.10
Festa major de la Font del Mont, Aj. Barcelona (el Barcelonès) - del 29 al 31 d’agost els veïns i veïnes de la Font del Mont, al districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona celebren la festa major. Amb pregó, teatre, sopar i ball de festa major i esmorzar popular diumenge al matí. Telèfon: 93.291.65.59
Festa Major de Campllong (el Gironès) - es celebra a finals d'agost. Cercavila amb el gegant, els grallers i timbalers de Campllong i altres colles.
Festa Major i Baixada d'ànecs de Pont de Molins (l'Alt Empordà) - se celebra l'última setmana d'agost. Amb baixada d'embarcacions artesanals pel riu La Muga, etc Telèfon: 972 529 264
Festa major de Santa Rosa a Llafranc, Aj. Palafrugell (el Baix Empordà) - se celebra pels volts el 30 d'agost i el cap de setmana anterior. D'entre els actes més tradicionals hi ha els concursos i jocs infantils a la platja, com l'arbre de la cucanya, ja documentat a principis del XX, i les regates d'embarcacions de vela lleugera, d'entre les que destaca, per haver-se celebrat ininterrompudament des de 1963, la Regata de Santa Rosa. El dia de santa Rosa, 30 d'agost, missa, audició de sardanes, activitats d'animació infantil i xocolatada. Per la Festa Major de Santa Rosa, el 30 d'agost, a la plaça del Promontori es ballava el "toquen a córrer", "toca-la córrer" o “la corra”. En files de sis o vuit persones, la gent del poble evolucionava rodant a un ritme cada vegada més ràpid i alegre. Malgrat que els balladors s'agafaven ben fort, la roda humana anava agafant velocitat i sempre hi havia algú dels extrems que sortia disparat. A Palafrugell és conegut per "Toca-la córrer", era similar al de Llafranc i tenia lloc una vegada acabat el ball de les almorratxes. Segons Josep Pla: "[la festa] es nodrí primer de la gent del poble i els pagesos de la rodalia per convertir-se després en una festa que ha ultrapassat els límits comarcals i és una de les més grosses del país". Segons l'escriptor, la festa va ser inventada per un grup de famílies que passaven l'estiu a Llafranc a primer de segle (algunes de Palafrugell i altres de forasteres) i la data del 30 d'agost, diada de Santa Rosa de Lima, fou escollida perquè "a la casa d'Eusebi Coromines (director de La Publicidad), que era republicà i anticlerical, hi havia una senyora que es deia Rosita - la senyora Rosita." Telèfon: 639.309.933
Les Danses de Guadassuar (la Ribera Alta) Durant l'última setmana sencera d'agost es celebren Les Danses, festa per excel·lència de Guadassuar. Durant les nits de dilluns a dissabte es balla cada dia a un carrer diferent, el qual és engalanat per a l'ocasió, sent l'últim dia al carrer Major. Els veïns, vestits amb allò que tenen a mà i que els permet la seua imaginació ixen a ballar bé en parella bé en colla. Al so de les diferents estrofes, interpretades per instruments de vent i el ritme de la caixa, recorreran ballant el carrer en qüestió acompanyant-se del repic de les castanyoles. Però el ritual complet és una mica més llarg. Abans de sopar es fa el Passacarrer pel carrer de la dansà, i després de sopar es repeteix en sentit contrari. A continuació es fa l'Eixida, on un grup representatiu de balladors i balladores van eixint d'una casa del'inici del carrer al so de la música corresponent. A continuació el Cap de Dansa, animarà els veïns a ballar-la, per a començar immediatament la Dansà, en sentit d'anada i després de tornada del carrer. En finalitzar, tots els balladors i balladores despediran la Dansà d'eixe dia amb el Danseret.
Festes patronals a Almàssera (l'Horta Nord) - se celebren durant més d'una setmana, sempre pels volts del 24 d'agost, diada del Crist de la Fe i la Providència. Comencen amb la "segà de la murta". L'acte religiós central de la festa és la processó del Crist de la Fe pels carrers del poble amb milers de ciris encesos. Hi ha la "nit de la xulla", la "nit de la sardina", una cavalcada de disfresses i molts altres actes festius. Tanquen les celebracions el Dia de les Calderes, un multitudinari àpat a l'aire lliure a base d'arròs amb fesols i naps (plat estrella de la gastronomia valenciana) cuinat dins unes grans calderes d'aram, una entrada de Moros i Cristians i la xopada popular, una multitudinària batalla d'aigua pels carrers. Telèfon: 96.185.37.50
Festes patronals de Vall d'Alba (la Plana Alta) - tenen lloc l'última setmana d'agost. En elles predominen els bous i les revetlles a l'aire lliure juntament amb altres actes culturals i esportius. Se celebren també els certamens de bandes de música amb gran arrelament en la zona, els balls tradicionals pels carrers del poble i un ampli ventall d'activitats esportives, dinars de germanor i actes religiosos propis de la festa. Telèfon: 96.432.00.01

Vocabulari de pirotècnia
Pérez Marco, Albert / Ajuntament de Paterna