Calendari: Festes d'Hivern > Festes i fires gastronòmiques > La garoinada

Aquest esdeveniment gastronòmic té lloc durant els caps de setmana de l'hivern, i molt especialment durant els períodes de minves al mar. Colles d'amics o familiars es reuneixen -a casa o a la mateixa línia de mar- per menjar un punxegut animal marí conegut amb diversos noms. A la costa de la Catalunya Nord en diuen "castanya de mar". A la Costa Brava "garota", "garoina" i també "uriç" o "soris" (Blanes). Des de la costa del Maresme i fins a la de Tarragona els anomenen "eriçons" o "eriços" de mar. En alguns indrets del nord de la costa valenciana en diuen "capellans" o "capellanets", mentre que a la alacantina també els anomenen "olletes". A les Illes Balears i a l'Alguer se'ls coneix majoritariament amb el nom de "vogamarins", "bogamarins" o "bogos". A Sardenya en diuen "zinzinu". A banda de les garoinades, uriçades o bogamarinades populars, des dels ajuntaments d'algunes poblacions s'organitzen campanyes gastrònomiques en coordinació amb els bars i restaurants.

La garoinada
Diferents poblacions
Un dels àpats hivernals per excel·lència a les poblacions amb costa rocallosa és la garoinada, una trobada gastronòmica basada en la ingestió de les gònades d'aquests animals marins que se celebra coincidint amb les minves de gener i, especialment, durant els dies de lluna plena.

Sagra del Bogamarí a l'Alguer - aquest esdeveniment està organitzat pel municipi de l'Alguer i se celebra, durant un mes, tots els dissabtes de febrer a març, a la plaça principal de l'Alguer. Es poden degustar els bogamarins acompanyats de vi, previ pagament d'un tiquet. Es complementa la menjada de bogamarins amb concerts, recitals de poesia, exposicions, etc.
Garoinada a Palafrugell (el Baix Empordà) - una de les campanyes gastronòmiques de les comarques gironines més conegudes i de major tradició. Va néixer l’any 1992 i el seu producte principal són les garoines. Aquesta festivitat se celebra en ple hivern durant les minves de gener i fins al mes de març, quan el mar està tranquil i la garoina està en el seu millor moment. Telèfon: 972 300 228
Uriçada popular a Sant Feliu de Guíxols (el Baix Empordà) - l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols organitza dins la campanya gastronòmica "Temps d'uriços" una oriçada popular als jardins Juli Garreta que hi ha just davant del mar. S'hi poden degustar, previ pagament d'un tiquet, diversos uriços, una copa de cava i una llesca de pa. S'hi serveixen prop de 2.000 uriços i per als més petits n'hi ha de xocolata.
Eriçons de mar o bogues marines al País Valencià - Video de Daniel Climent. Durant una passejada pel Campello (l'Alacantí, País Valencià), en 2019, parle amb Pere Mas, de Senija (la Marina Alta) i de la seua afició de jove a pescar eriçons (o bogamarins, com li diuen a Xàbia i el Campello; a Catalunya, el zoònim més abundant per aquests animals és el de garota), de les maneres de pescar-los i de la millor època, durant les seques, calmes o minves de gener (durant l'anticicló d'eixa època) i en lluna plena.

La garoinada. La cuina de Palafrugell
Diversos autors, / Edicions Baix Empordà