Calendari: Festes de Tardor > Festes de Tots Sants > La Castanyada

La nit de Tots Sants, del 31 d'octubre a l'1 de novembre, s'organitzen innombrables castanyades col·lectives, uns àpats comunitaris a base de castanyes, panellets, moniatos i altres fruits de l'època que es celebren amb la família, els amics i fins i tot a les escoles. Sovint s'acompanya les castanyes i panellets amb vi dolç, del bo. La Castanyada és una reunió comunitària que sovint és organitzada per ajuntaments, ateneus, grups de joves, associacions de veïns, entitats culturals, centres excursionistes, penyes esportives, etc. A l'Illa d'Eivissa, on no hi ha castanyers, es celebren pinyonades.

La Castanyada
Diferents poblacions
Quan arriba la tardor, i el temps del fred comença a dibuixar-se a l’horitzó retornen les festes a la vora del foc. En el nostre calendari, la Castanyada i la menja de panellets són uns costums de la festa de Tots Sants que, malgrat haver perdut el seu caràcter d'ofrena funerària original, segueixen complint una important funció social.

Fira de Sant Martí i Castanyada
Amer (la Selva)
Celebrada en motiu de la fundació de la vila, l’any 949, la festa ha deixat de ser una convocatòria només ramadera per convertir-se, per una banda, en una mostra de productes artesans i, per l’altra, en una castanyada popular que té la peculiaritat d’incloure un Concurs de Torradors de Castanyes.

Festa de les Golfes a Les Franqueses del Vallès (el Vallès Oriental) - al municipi de Les Franqueses del Vallès es celebra des de fa força anys la Diada de les Golfes. Aquesta festa es realitza el darrer dissabte del mes d’octubre, coincidint amb la festa de la Castanyada. Jocs infantils, castanyada popular i altres activitats a la plaça del Centre Cultural de Bellavista. Telèfon: 93.846.76.76
Concurs de Torrar Castanyes a Amer (la Selva) - concurs que es celebra diumenge al matí, dins la Festa de l'Aniversari de la Vila amb els millors torradors de castanyes del país. A la tarda castanyada popular. Telèfon: 972.43.11.12
La Castanyada a Esplugues de Llobregat (el Baix Llobregat) - a Esplugues de Llobegat es celebra des de fa 25 anys la tradicional castanyada. Per la tarda "La castanya petita" un festival infantil amb castanyera, al vespre-nit sopar popular i ball popular i a la nit, Castanya Rock, un concert de música jove.
Fira de la Castanya a Maçanet de Cabrenys (l'Alt Empordà) - fira dedicada al castanyer, al seu fruit i als usos que es fan de la fusta i la gastronomia de la castanya. Es poden adquirir castanyes i tota mena de productes relacionats amb la castanya i el castanyer així com productes artesanals.