Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Joan > L'Haro o falla gran

Far, Har, Haro o Faro és el nom que rep un llarg tronc d'arbre sec que és plantat i encès pels volts del solstici d'estiu en moltes poblacions en el marc de la festa de Sant Joan. Aquesta mena de falla gran és oberta amb tascons i plantada -cap per avall- en un determinat indret del poble prefixat per la tradició: sovint al costat o aprop d'un curs d'aigua (riu o font) o en un prat als afores. El Faro és l'eix de la festa solsticial: al seu voltant s'hi fa l'àpat popular, s'hi dipositen les restes de les falles que es baixen, corren o giravolten, s'hi fa el concert, els balls populars i tot tipus de jocs. Hom creu que, antigament, el foc controlat i durador d'aquesta espècie de fanal efímer elaborat amb tecnologia artesanal dels pastors pirinencs, permetia il·luminar l'espai per tal d'executar els ritus aquàtics santjoanencs (banys al riu, prendre el ros...).

Festa Major i crema d'Eth Haro
Les (era Val d'Aran)
La vetlla de sant Joan, el dia 23 de juny, el poble de Les celebra una festa ben particular al voltant del foc, i que és el punt de partida de les seves festes patronals de Sant Joan, cremant un tronc d'avet d'uns 10 metres d'alçada que s'anomena Haro.

Hèsta deth Taro
Arties (era Val d'Aran)
Arties celebra la festa de Sant Joan al voltant del Taro, un tronc d’avet enorme al qual es cala foc i s’arrossega pels carrers i places del poble, en un trajecte esbojarrat i festiu que es desenvolupa entre la música i els crits dels joves que salten amb excitació per damunt de les seves flames.

La Crema d'eth Taro a Arties (la Vall d'Aran) - la festa comença dies abans de la revetlla de Sant Joan, quan un grup de joves van al bosc a cercar l'avet més bonic, que planten a les afores del poble. El dia 23 s'encén i quan ja fa una estona que crema, es tira al terra i s'arrossega per tot el poble fins arribar a la plaça major.
Crema d'Eth Aro a Les (la Vall d'Aran) - web municipal de Les amb abundant informació i fotografies sobre la crema d'Eth Haro, un tronc d'avet d'uns 10 metres que es col.loca a la plaça d'eth Haro el dia de Sant Pere i que es crema el dia de la revetlla de Sant Joan de l'any següent. Telèfon: 973 64 80 07
Eth Har a Casarilh (Occitània) - l'Har es planta entre el 15 de juny i el 15 de juliol (sovint a principis de juliol). L’Ajuntament s’encarrega de la preparació de l’arbre mentre la comissió de festes organitza el menjar. Un mes o dos mesos abans de la festa, l’arbre és portat per uns forestals de la vall de la Varossa, i després es dedica un dia de treball a la tasca d' inserció dels tascons. La palla s’instal·la el dia abans de la crema. Telèfon: 33562393964
Eth Har a Harrèra (Occitània) - l'arbre és preparat al costat del riu un mes abans de la festa, abans de ser encoixinat amb palla el dia de la crema. La nit de la festa, un berenar –ara un dinar– reuneix els habitants del poble. Al final de l’àpat, s'encen l'Har. Antigament, “eth har” era anomentat en occità gàd eth gàrcic, encara que aquest terme és menys utilitzat avui en dia. Els protagonistes de la festa són l’Ajuntament, la comissió de festes i els voluntaris. La festa se celebra habitualment el dissabte més proper al dia de Sant Joan. Telèfon: 33562392365
Falla gran a Isil (el Pallars Sobirà) - la falla gran està plantada a la plaça d’Isil des d'un mes abans de la celebració (pels volts de l'1 de maig), s'ascla amb tascons i s'aixeca davant de l'església de la Immaculada, que a Isil és situada just on el riu Noguera Pallaresa es divideix en dos. La Falla gran s'encén durant la baixada dels fallaires i s'alimenta amb les falles d'aquests. Al seu voltant es ballen les danses tradicionals recuperades el 1993: la Marxa dels Fallaires, el Ball de Bastons, el Ball Pla i la Bolangera.
Eth Har de Sòst (Occitània) - en aquest poble, l'Har està organitzat per l’Associació Esportiva i Cultural Sòstoise. L'arbre és entasconat amb tascons de fusta, plantat al costat del riu als afores del poble i els dies abans recobert amb palla i encimbellat amb un ram de flors. La festa permet a la gent del poble reunir-se al voltant d’un dinar abans de la crema de l'Har a la nit. L’esdeveniment té lloc el dissabte següent al dia de Sant Joan. Telèfon: +33562392200

La nit de Sant Joan
Grau i Martí, Jan / Editorial Columna