Calendari: Festes d'Hivern > La Quaresma > Gastronomia

La gastronomia pròpia del temps quaresmal es basa en plats el·laborats principalment amb substitutius de la carn, verdures i peix en general i especialment el bacallà, que s'ha erigit en un dels símbols gastronòmics d'aquest període. També són propis del temps quaresmal els cargols, les arengades, les mongetes, els espinacs, l'arròs, les sopes, les truites, etc En general, hi abunden els plats cuinats amb oli, mai amb llard. D'entre els productes dolços típics de la Quaresma també destaquen els bunyols o "brunyols" (dolços o salats), el recuit de llet, les boles de mantega (amb sucre i mel), les formatjades (pastissos de mel i formatge) i la crema catalana, que es consumeix per Sant Josep. A l'Alt Urgell són propis d'aquest temps els panedons, un tipus de coca fet amb espinacs, panses i pinyons.

La gastronomia quaresmal
Arreu del país
L’extensa i variada gastronomia de l’època quaresmal constata la important capacitat humana per fer front a tot tipus d’adversitats. Del temps quan la Quaresma era una obligació religiosa, en van sorgir els bunyols, els plats amb bacallà i una rica i saborosa cuina basada en els aliments que no estaven prohibits, com els ous, les verdures i els llegums.

Niu de Quaresma
Diferents poblacions gironines
Un dels plats més singulars i complerts del període quaresmal en terres gironines és l’anomenat Niu de Quaresma, una versió sense carn del mític Niu, guisat a base de bacallà, ou dur, patates i altres productes de temporada, com els pèsols i les anques de granota.

Carmels llargs de Valls - a Valls és típic menjar caramels llargs amb aroma de roses i embolicats de vermell.
Cassola de Quaresma - recepta de cassoleta de bacallà amb cigrons i bacallà.
Panadons d'espinacs - es un producte tradicional de les comarques de Lleida, tan antic com les coques de recapte. Abans se solien fer per la Quaresma, avui en dia se'n fan quasi tot l'any. A l'igual que les coques de recapte, comparteix la massa de pa enriquida amb oli d’oliva que embolica els espinacs, les panses i els pinyons. Tot s’ amaneix amb oli d’oliva extra verge all i julivert. Així doncs se sumen les virtuts de l’oli el pa i els espinacs. Cal esmenar que els espinacs sons rics en betacarotens (propietats anticanceroses) , adequats en dietes d’aprimament, rics en fibres i vitamines A, B, C, E calci, potassi i fòsfor.
Escudella o olla de congre - també conegut per "olla de congre", és un plat propi del temps quaresmal. En molts indrets és menjada tots els divendres de Quaresma. És com una escudella normal, però se substitueix la carn de vedella, porc, xai i gallina pel congre. D'aquesta escudella n'hi ha forces variants. A Andorra és un plat molt conegut i ja està datat al segle XVIII.

La cuina del bacallà
Cogul, Albert / Pagès Editors S.L