Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Pere > Festes de pescadors

La popularitat de Sant Pere es manifesta en la celebració de festes patronals organitzades en bona part per les confraries de pescadors. Sant Pere és el patró dels pescadors i moltes d'aquestes confraries estan acollides sota la seva advocació. Per això, pels volts del 29 de juny, diada del sant, en moltes localitats es celebren festes dedicades a l'univers del mar en general i als pescadors d'ahir i avui en particular. Les celebracions acostumen a durar diversos dies i inclouen sovint una processó amb la imatge del sant abundantment guarnida amb peixos i amb un peix a la boca.

Festa dels Pescadors
Blanes (la Selva)
La Diada de Sant Pere Pescador se celebra a Blanes cada any pels volts del 29 de juny amb una festa que aplega pescadors d'avui i d'ahir. La festa havia estat prohibida anys enrere, quan les autoritats obligaven a celebrar la festivitat en honor a la Mare de Déu del Carme.

Festa de Sant Pere a Sant Andreu de Llavaneres (el Maresme) - amb espectacles infantils, sardinada popular i Ball. Organitzat per la Secció de Festes i Tradicions Catalanes d’El Casal de Llavaneres.
Festa de Sant Pere a Les Cases d'Alcanar (el Montsià) - festa al tradicional port pesquer. Divendres a la nit revetlla popular. Dissabte a les 12 h. musclada popular i a 13.30h. missa i processó marinera en honor a Sant Pere.
Festa de Sant Pere a Catarroja (l'Horta Sud) - es celebra al barri històric de Les Barraques, amb una missa, sortida en processó del sant acompanyada per les barques i un sopar al Port. Es complementa amb un variat programa d'actes per a totes les edats.
Festa de Sant Pere al barri del Serrallo, Aj. Tarragona (el Tarragonès) - web amb informació de la Parròquia, de la Festa de Sant Pere d'aquest barri de Tarragona i anècdotes del sant des de Tarragona. Es fa una processó amb una imatge del sant damunt una barca i és entrada a l'església, tal com mana la tradició, amb els portants de genolls. Antigament la imatge es sumergia dins el mar, amb la creença que com més es submergia més eficaç era la demanda de protecció devant els perills de la mar.
Festa de sant Pere a s'Estanyol de Migjorn, Aj. Llucmajor (Mallorca) - duren 2 o 3 dies i estan organitzades pel Club Nàutic. El dissabte anterior lectura del pregó. El dia del sant 29, missa a l'esplanada del club nàutic, activitats esportives, campionats de natació i processó marinera amb la imatge del sant damunt la barca que encapçala la comitiva. Sopar popular amb el peix pescat al matí durant el concurs de pesca. Telèfon: 971640085
Festa al barri de pescadors de Lloret de Mar (la Selva) - la revetlla de Sant Pere fou recuperada l’any 1981 i inclou una cantada d’havaneres amb repartiment de cremat i bunyols per a tots els assistents.
Festa petita de Sant Pere a l'Escala (l'Alt Empordà) - Al bell mig d'aquesta localitat de profundes arrels pescadores hi ha una gran església dedicada a sant Pere. La festa actual és organitzada per la Confraria de Pescadors i consisteix en un sopar a la llotja del peix que compta amb l'assistència dels pescadors en actiu de l'Escala, les seves famílies i amics, i que acaba amb un animat ball. Al vespre, audició de Sardanes amb les cobles locals a la Plaça de la Sardana. També es fan activitats relacionades amb la cultura del peix al MARAM, Centre d’Interpretació del Peix, una aposta de la Confraria de Pescadors de l’Escala per fomentar la cultura del peix, donar a conèixer la vida i la feina del pescador, fomentar la pesca responsable i transmetre valors de respecte pel medi ambient i, en especial, pel medi marí.
Festes major de Sant Pere a l'Ametlla de Mar (el Baix Ebre) - la revetlla es celebra el dia 28 i dóna el tret de sortida a aquesta festivitat en honor als pescadors, organitzada per la Confraria de Pescadors de l’Ametlla. Durant els 3 dies que durase celebren actes esportius i jocs ja tradicionals al Port, com ara la marató, les regates de bots populars, les proves de natació i la barra del cos. També hi ha sardinada, havaneres i cremat, i diferents actuacions musicals cada nit al recinte del port i es fan entrega dels diferents premis del concurs de Literatura i de Dibuix. També se celebra la missa solemne en honor a Sant Pere Pescador i, a partir de les nou del vespre del dia 29, es dóna inici a la processó marítima.
Festes de Sant Pere al Port de Pollença (Mallorca) - Pels volts del 29 de juny. Municipi conegut com a "Moll" manté certs trets distintius respecte a Pollença. El dia del sant, 29 de juny, missa i homenatge al pescador jubilat, dinar de germanor i una cercavila que compta amb la participació dels gegants de Pollença i altres danses populars (Antigament hi havien participat els cossiers, que participaven a la processó dels pescadors) acompanyats pels xeremiers locals. també es fa ball pagès. Ho organitza la Confraria de Pescadors.
Festes de Sant Pere i Sant Elm a Benicarló (el Baix Maestrat) - la Confraria de Pescadors organitza una processó marinera formada per una barca amb les imatges d'aquests dos protectors i una bona colla d'embarcacions particulars que els acompanyen per anar a celebrar la cerimònia de "benedicció de les aigües".
Festa de Sant Pere a Palma (Mallorca) - és organitzada per la Confraria de Pescadors. El dia 29 al matí hi ha missa a l'església de la Santa Creu, al barri del Puig de Sant Pere. Des d'allà, a s'horabaixa, quatre pescadors duen la imatge fins al Moll Vell del port de Palma, on comença la tradicional processó marinera que recorre la badia de la ciutat i compta amb la participació d'una quinzena d'embarcacions de pesca ben engalanades. La festa acaba amb una sardinada i ball amb els pescadors, les seves famílies i amics.
Festa dels pescadors a Guardamar del Segura (el Baix Segura) - el 29 de juny. Sant Pere és un dels tres patrons de Guardamar, títol obtingut per ordre reial el 1682. Des de 1872 té altar propi a l'església de Sant Jaume. La festa està organitzada per la Confraria de Pescadors i consisteix en una missa a la qual acudeixen els pescadors encapçalats pel patró major. La imatge del sant és posada damunt una barca de lleure moderna situada en un remolc.
Festa de Sant Pere Peníscola (el Baix Maestrat) - festa dedicada i protagonitzada per la Confraria de Pescadors local en colaboració amb l'ajuntament i els restauradors que serveixen plats amb peixos pescats a Peníscola. Es fa una missa a la parròquia de Santa Maria i un processó amb la imatge del sant fins al port, on es fa un homenatge a les víctimes del temporal marítim que va assotar la costa el 1911i a tota la gent que ha perdut la vida al mar treballant. La imatge del sant és dins una barca de fusta posada damunt un baiard i és tradició penjar peixos secs, xarxes, ralls... al voltant seu. Després comença una romeria de barques en la que hi participen les embarcacions de tremall.

La cuina del Serrallo. 121 receptes del barri mariner de Tarragona
Arjona Cabello, Carme / Edicions Cossetània