Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Cecília > Festes de la música

Les festes de la música
Diferents poblacions
En totes aquelles poblacions on hi ha conjunts musicals (corals, bandes, etc) i organitzacions dedicades a l’estudi i divulgació de la música, la festa de Santa Cecília se celebra amb concerts extraordinaris, processons, entregues de premis, ofrenes i altres activitats.

Festa de Santa Cecília
Castelló (la Plana Alta)
El 22 de novembre és, en els països de tradició cristiana, la Festa de la Música, dedicada a Santa Cecília. Els músics de Castelló, una ciutat valenciana que gaudeix d’una tradició musical extensíssima, celebren fins aquest cap de setmana la seva festa amb nombroses activitats.

Festa de Santa Cecília a Alcanar (el Montsià) - organitzada per la Banda de Música Municipal d'Alcanar. Dissabte, concert on es reben els nous músics d’enguany i tot l’alumnat de l’escola canta l’himne a Santa Cecília. El diumenge, es fa la tradicional cercavila i, als voltants de migdia, el dinar a l’Ermita del Remei (o al Centre Cívic si fa mal temps).
Festa de Santa Cecília a Igualada (l'Anoia) - els músics i cantaires d'Igualada celebren la Festa de Santa Cecília, amb un seguit de concerts i activitats relacionades amb la música. Al migdia, té lloc l'ofici tradicional amb la participació habitual de la Schola Cantorum i el Cor de Santa Maria. Després d'ofici, la cercavila, encapçalada pels banderers i acompanyada per la Banda de Música i el seguici d'entitats musicals, es dirigeix a la pista de l'Ateneu, on les corals canten conjuntament l'Himne de Santa Cecília. Aquesta cantada aplega una representació de totes les corals infantils, juvenils i adultes, i reflecteix la gran tradició musical de la ciutat. Durant els dies posteriors hi ha les jornades de “Música a Debat” i concerts de tots els estils.
Concerts de Santa Cecília - es fan concerts de Santa Cecília al Palau de la Música Catalana (Barcelona), a Alcanar (el Montsià), a Bellpuig (Urgell), a Blanes (Selva), a El Prat de Llobregat (Baix Llobregat), a Girona (Gironès), a La Garriga (Vallès Oriental), a Tàrrega (Urgell) etc
Cicle "Conèixer la música" a La Granada (l'Alt Penedès) - cicle de concerts comentats de tardor, des del 2002, sempre programats pels volts de Santa Cecília.
Setmana cultural de Santa Cecília a Pollença (Mallorca) A l’Escola de Música de Pollença celebren el dia de Santa Cecília amb una setmana cultural que inclou un concurs de dibuixos, tallers d’instruments, classes de portes obertes, cercaviles i també el Concurs d’interpretació musical i una estada al Puig de Maria de Pollença per tal de treballar la convivència entre tots els alumnes i perfeccionar algunes obres musicals.
Festa de Santa Cecília Molins de Rei (el Baix Llobregat) - concert extraordinari a càrrec d'alumnes, exalumnes i professorat de l'Escola Municipal de Música.
Festes de Santa Cecilia a Picassent (l'Horta Sud) - organitzada per la Societat Musical l'Om de Picassent. La festa inclou, entre altres, un berenar per als xiquets i xiquetes de l'escola de música l'Om, un concert de Santa Cecília amb la incorporació dels nous músics, un sopar d'entrepà de socis, una cercavila per a recollir als nous músics i una missa solemne en honor a Santa Cecília. Telèfon: 647748226
Festa de Santa Cecília a Oliva (la Safor) - dies abans, demanada de la Musa de la Música de l'any en curs, que representa a l'Associació Artístico Musical d'Oliva en les festes. Les celebracions inclouen concerts de presentació dels nous músics de la banda juvenil i adulta, sopars de sobaquillo, presentació i serenata a la Musa de la Música de l'any en curs. Diumenge, passa carrer i trasllat de la imatge fins al carrer de Santa Cecília, on els veïns fan el tradicional repartiment de bunyols entre els assistents. Tot seguit, missa cantada per l'Orfeó i amb música d'orquestra, i dinar de fi de festa. Telèfon: 962856119
Festes de Santa Cecília d'Ador (la Safor) - les festes estan organitzades per l'Agrupació Musical Santa Cecília, duren una setmana i inclouen un concert de música de cambra i l'actuació de la banda juvenil, projecció de películes relacionades amb el món de la música, etc Dissabte, cercavila per a recollir a tots els nous membres de la banda de música i al vespre, concert de Santa Cecília, amb la coral i la banda, que acaba amb un dinar de germanor. Diumenge al matí, cercavila, esmorzar de germanor, cercavila per portar la patrona a l’església i, a continuació, missa cantada per la Coral de l’Agrupació.Tot seguit, processó en honor a Santa Cecília i dinar de fi de festa. Telèfon: 962808155
Festa de Santa Cecília de la Banda Simfònica de Reus (el Baix Camp) - Santa Cecilia és la patrona dels músics i la Banda Simfònica de Reus organitza un seguit d'activitats per celebrar-ho, com: audició dels alumnes de l'Escola de la Banda, Concert de la Banda Simfònica de Reus i un sopar dels músics de la Banda Simfònica. L'endemà de Santa Cecília es fa una cercavila pels carrers de la ciutat, un partit de futbol dels músics i un dinar de germanor.
Setmana de la Música a Onil (l'Alcoià) - amb audicions especials a l'Auditori del Centre Cultural d'Onil, actuacions musicals, projecció de películes pels més menuts, el Concert de Santa Cecília... Dissabte cercavila a càrrec del Centre Instructiu Musical d'Onil per la vila, acompanyats de la imatge de Santa Cecília, per a arreplegar als nous músics “educands”. A continuació es realitza la tradicional missa de Santa Cecília dedicada al CIMO. Durant el transcurs de la missa els músics interpreten diverses peces musicals. A continuació els músics realitzen un Sopar de Germanor.
Festa de Santa Cecília a Falset (el Priorat) - amb la recollida dels nous músics de la banda a Els Guiamets i, tot seguit, a Falset. Al vespre, missa en honor a Santa Cecília, patrona de tots els músics a l'Església de Santa Maria. Ho organitza l'Associació Musical "Vila de Falset". Telèfon: 977 83 06 42
Cercamúsics de Santa Cecília a Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - cercavila de la Banda de Música Mestre Montserrat que va a cercar els nous músics que s'incorporen a la banda a les seves cases particulars. Es va casa per casa on la banda s'atura per interpretar una peça abans que el músic s'incorpori a la formació. Es celebra pels volts del dia 22 de novembre.
Concurs de Coques i Pastissos Musicals a Montornès (el Vallès Oriental) - L’Escola Municipal de Música organitza activitats periòdiques per tal que els alumnes posin en pràctica l’aprenentatge. Amb el pas del temps, la celebració de la Festa de Santa Cecília, patrona de la música, ha esdevingut una cita anual consolidada que incorpora activitats lúdiques, actuacions i concerts, oberts a tota la població.
Ofrena musical a Santa Maria del Camí (Mallorca) - tallers d'instruments, concerts i altres activitats relacionades amb la música, com l'Ofrena Musical.