Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Els Jocs de Nadal

El cicle nadalenc està associat amb la bona sort, la bonança i els bons auguris, i per això és costum de participar en diferents jocs d’atzar destinats a obtenir tot tipus de premis, ja siguin en metàlic o en espècie. Per Nadal es fan edicions extraordinàries de jocs que es practiquen durant tot l’any (Loteria, Lluminetes o “porres”) i es participa en jocs exclusius d’aquestes dates (Quinto, Quines i altres rifes). La majoria d’aquests jocs tenen importants funcions socials: molts d’ells tenen una intencionalitat benèfica o serveixen per finançar tot tipus de causes, des d’un viatge de final de curs fins a activitats culturals ben diverses. Altres, com el Quinto o les Quines, es juguen comunitàriament amb la resta de membres de la familia o amb el grup d’amics i coneguts, ajudant a reforçar, d’aquesta manera, el vincle social.

El Quinto, Quina o Plena
Diferents poblacions
El "Quinto", "Quina" o "Plena" són alguns dels jocs col·lectius i d'atzar més característics de les festes de Nadal. En moltes poblacions les partides d'aquests jocs esdevenen els epílegs perfectes dels dinars de Nadal i un bon moment per trobar-se amb els amics i coneguts.

La sort i el Nadal
Diferents poblacions
La creença que les dates de Nadal són propícies per a la bona sort està ben arrelada entre nosaltres. Dos són els factors que han contribuït a crear aquesta associació que uneix el Nadal i la Sort: la commemoració del naixement de Jesucrist i la celebració de l'inici d'un nou cicle temporal.

Noms dels números del quinto
Diferents poblacions
Hi ha moltes maneres de dir els números en el joc del quinto o la quina. Hi ha números que es diuen més o menys igual a tot arreu, mentre que n'hi ha d'altres que només es diuen d'una manera en un indret concret. En aquest article, que anem ampliant mica en mica, us n'oferim els que hem pogut recollir fins ara.

Quina Albanyà - el tercer diumenge de desembre, abans de Nadal, a la rectoria. Amb servei de Bar durant tot el dia. Telèfon: 972.569.190
Quinto de Nadal al Vallès - s'organitzen sessions de quinto a Sant Cugat del Vallès, Terrassa, Sabadell, Sant Quirze del Vallès, Granollers, Matadepera, Rubí, Cerdanyola, etc
Quinto de Nadal a l'AFAMMEBAN de Badalona (el Barcelonès) - l´Associació de Familiars de Malalts Mentals del Barcelonès Nord organitza al Novembre i desembre diverses sessions de Quinto de Nadal obert a tota la població. L’objectiu principal d’aquesta trobada popular i solidària és la recaptació de fons per a l’entitat per poder seguir oferint serveis i activitats a tots els socis de l’Associació i dels seus serveis.
Quines a l'Alt Empordà - es fan quines de Nadal durant tot el desembre, i especialment els dies 25 i 26 de desembre, a Avinyonet de Puigventós, Bàscara, Cadaqués, Fortià, Garrigàs, La Jonquera, L'Escala, les Escaules, Llers, Palau-Saverdera, Peralada, Pontós, Portbou, el Port de la Selva, Rabós d'Empordà, Roses, Sant Miquel de Fluvià, Sant Llorenç de la Muga, Sant Pere Pescador, Vilabertran, Viladamat, Vilafant, Vilajuïga, Vilarnadal, Vila-sacra.
Quines a Borrassà (l'Alt Empordà) - se'n fan diverses, a benefici de les entitats que les organitzen, amb abundants premis a base de paneres de regals.
Gran Quina de Bescanó (el Gironès) - organitzada per diverses entitats esportives de la població, és la més popular de les comarques gironines, per la quantitat de gent que hi participa (fins a 3.000 persones al dia) com per la quantitat de premis que dóna.
Es Cuc a Menorca - és un joc estretament lligat a les festes de Nadal, durant les sobretaules de les reunions familiars, que havia caigut en desús als darrers anys del segle XX, però que actualment s’ha revifat, especialment a la part de ponent de l’illa: l’anomenat joc des cuc, un joc de cartes molt popular.

Rifes, quines, quintos, loteries i lluminetes
Grau i Martí, Jan / Revista Les Garbes d'Or