Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Àpat de la nit de Nadal

Tota festa té la seva vigília o vetlla i en tota vigília és costum fer dejuni. El costum català de dejunar el 24 de desembre a la nit és molt antic i ja està documentat en les cròniques del segle XIII. Per això, a diferència de la resta de l’Estat espanyol, el 24 de desembre a la nit no es celebra la “Nochebuena” amb un gran sopar familiar. Hom acostuma a menjar alguna cosa abans o després de la cerimònia de fer cagar el tió, de l'ofici litúrgic o les altres celebracions de mitjanit de Nadal (encesa dels focs, missa del gall, Cant de la Sibil·la, etc). Aquest petit àpat de la nit de Nadal s'anomena "col·lació" (menjada lleugera que es fa en lloc de sopar els dies de dejuni) però també es coneix amb els nom de "xocolatada", "sacamuia" o bé "torronada" en funció del contingut dels mateix i de la zona on es realitza. Aquest ressopó o "restolines" (Alt Empordà) és el trencament del dejú de Nadal i és un acte de socialització més d'entre els que es celebren aquesta nit.

El dejuni de Nadal a la Crònica de Muntaner Crònica de Muntaner "En una companya eren 20 almogàvers qui la vespra de Nadal anaren-se’n a percaçar bestiar que menjassen lo dia de Nadal; e aportaren 4 moltons, e faeren-los escorxar, e penjaren-los al porxe. És costuma de catalans que la vespra de Nadal tothom comunament dejuna, e no menja estrò a la nuit; e així los almogàvers aquells anaren a percaçar cols, peix e fruita que menjassen. E al vespre, com foren venguts, veeren prop del foc lo quarter del moltó en ast, e meravellaren-se’n, e se n’esquivaren fort, e digueren: -Qui és qui aquest quarter de moltó nos ha mès al foc? E aquell respòs que ell l’hi havia mès. -E perquè ho havets fet? -Per ço con jo vull anit menjar carn, a deshonor de la festa que demà serà." Muntaner explica que l’almogàver descregut fou castigat per Déu, caigué com mort i no es recobrà fins que cantà el gall.
Dejuni de Nadal el 1267 Amades transcriu el dinar de Nadal que va oferir Jaume I l‘any 1267: 31 moltons, 350 ous, 30 parells de conills, 12 parells de perdius, 36 parells de capons, 5 parells d’oques, 5 quarteres de pa, 228 quartans de vi i 10 sous de neules. “Però la vigília van dejunar cols amb panses, peix, cigrons, castanyes, nous i neules”.
Nit de Matines a Alcanar (el Montsià) - una curiosa singularitat canareva rau en la Nit de Matines (Nit de Nadal). Mentre que per Nadal se sol reunir la família al voltant de la taula per gaudir del dinar, la Nit de Matines la gent d'Alcanar té per costum ajuntar-se amb els amics (moltes vegades als prats) per compartir un sopar especialment preparat per a l'ocasió. La festa continua fins ben entrada la matinada. Telèfon: 977.73.20.13

Costumari nadalenc
Amades i Gelats, Joan / Asociación de Bibliòfilos de Barcelona- Indústrias gráficas Barcino