Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Les Carasses

La Carassa
Diferents poblacions
La història de la Carassa del Moro, un gran cap amb barba i turbant que reparteix dolços entre els més petits, és un exemple clar del caràcter evolutiu dels costums festius i de les sempre complicades relacions entre festa i política al món contemporani.

La Carassa
Barcelona (el Barcelonès)
Cada any mentre dura la Fira de Santa Llúcia de Barcelona, els carrers dels voltants de la Catedral són testimonis d'una estranya i misteriosa aparició: una gran testa barbuda que, malgrat el seu aspecte terrorífic, aquest dia llança caramels a la mainada.

Comando manani - col·lectiu que vol recuperar el costum que els dies 25 de desembre i 1 de Gener al migdia, al pati interior de la Casa de la Vila, feia llançar carmels per la boca a la " Carassa del Moro Manani", un llegendari heroi local.
Carassa de Nadal de Barcelona - la Carassa és una figura lligada a les celebracions nadalenques de la ciutat. Representa un sarraí, tant per les faccions com per la indumentària, i té una barba llarga i espessa i la boca ben badada, preparada per a treure confits i llepolies. Es desplaça amb rodes i té la particularitat que pot bellugar els ulls. L’any 1988 es va recuperar novament la imatge d’una carassa a la ciutat gràcies a la Coordinadora de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella, que encara avui s’encarrega de custodiar la figura i de treure-la cada any. Fou obra del mestre imatger Manel Casserras i Boix, que la va fer inspirant-se en la de la catedral. Es va estrenar aquell mateix any pels volts de Nadal.

Mites vilanovins
Ferrer i Martí, Antoni / El Cep i la Nansa Edicions