Calendari: Festes de Tardor > Festes i fires gastronòmiques > Fires i festes de la sobrassada

Fira de Sa Sobrassada

Els segells de qualitat

Stand d'un elaborador

Torrades amb sobrassada i mel

Participants de la Tractorada

Campos celebra, coincidint amb la Fira de tardor, una fira dedicada a un dels productes que més s'identifica amb les Illes Balears: la sobrassada, un farciment de carn de porc crua, capolada i pastada amb pebre vermell, pebre coent i sal, i embotida dins un tros de budell gruixut.

La sobrassada: d'una funció pràctica a producte de qualitat

La sobrassada és un producte càrnic cru madurat, elaborat amb carns seleccionades i xulles de porc, capolades i condimentades amb sal, pebre vermell i altres espècies (romaní, farigola i orenga).

La sobrassada té un origen incert, però forma part d'aquells productes obtinguts de les "matances", que garantien poder disposar de carn durant molt de temps, ja que la carn fresca es fa malbé amb més rapidesa. La tradició xarcutera de Mallorca està documentada almenys a partir del segle XVI i en pocs anys, la sobrassada es converteix en una de les formes de conserva alimentària habitual als rebosts mallorquins. La sobrassada ha estat utilitzada en la cuina tradicional mallorquina per a condimentar tot tipus de plats a partir del XVII. Ara bé, la sobrassada mallorquina tal i com l'entenem avui en dia, amb la seva coneguda coloració vermella, comença quan s'incorpora el pebre vermell o bord originari-provinent d'Amèrica. En l´actualitat juntament amb l´ensaïmada és un dels productes més coneguts de la gastronomia mallorquina i amb major projecció a l´exterior.

La sobrassada de Mallorca disposa d'un segell de qualitat, Indicació Geogràfica Protegida Sobrassada de Mallorca, atorgat per la Unió Europea l'any 1996. I també disposa d'un Consell Regulador que garantitza que tots els productes sortits dels elaboradors inscrits a aquest organisme tenen uns determinats estàndards de qualitat.

Estructura actual de la festa

La Fira de la Sobrassada de Campos neix l'any 2008 a l'interior de la Fira de Tardor de Campos, amb l'objectiu de congregar, en un sol espai, tots els elaboradors mallorquins d'aquest suculent embotit vermell que estan inscrits en el Consell Regulador.

La Fira de la sobrassada s'estructura al voltant d'un mercat de parades o stands que munten els diferents elaboradors artesans o industrials d'aquest producte per tal de presentar i vendre els seus productes.

Altres activitats

Durant els dies que dura la fira, els restaurants, fleques i bars del poble ofereixen menjars amb sobrassada i altres productes del temps: tapes de sobrassada, tros de coca amb sobrassada, llonguet amb sobrassada, ensaïmada de sobrassada i figues, plats de carns amb salses de sobrassada, mel i bolets, etc

A més a més s'organitzen altres activitats relacionades directa o indirectament amb la sobrassada, com la Setmana de Cuina Mallorquina (des del 1990), o un tast d'oli, així com d'altres de complementàries: Cursa de carretons (des del 2007), Trobada de brodats, randes i messetes (des del 2003), Tractorada-Exhibició d'habilitats amb tractor (des del 2007), ballades populars, etc

Imatges:Ajuntament de Campos, Wikipedia i Consell Regulador de la IGP Sobrassada de Mallorca

Sobrassada de Mallorca. Sabors en cullera