Calendari: Festes de Primavera > Pasqua Florida > Gastronomia

La gastronomia de la Festa de Pasqua Florida és molt rica i sovint inclou o incorpora elements també presents en la de Setmana Santa. Inclou menges salades, com les panades i el frit, i menges dolces, com els rubiols i els crespells. En alguns pobles singularitzen aquesta celebració amb elements gastronòmics propis procedents d'alguns elements de la festa local.

Panades, Rubiols, Crespells i Frit
Diferents poblacions
D'entre les menges salades pròpies de la Setmana Santa i la Pasqua Florida a Mallorca hi ha les panades i el frit de porcella, mentre que d'entre les menges dolces destaquen els rubiols i els crespells.

Ballesta
Callús (el Bages)
Des de fa uns anys Callús compta, entre els components tradicionals de la seva festa de les Caramelles, amb un nou element gastronòmic: la Ballesta, una galeta que reprodueix, amb un toc de xocolata i una rosa al capdamunt, l'artefacte que més singularitza la celebració de la Pasqua en aquesta població del Baix Cardener.

Ballestes de Callús - producte dolç típic de Pasqua que té forma de ballesta i que es fa a la Pastisseria Vila. Només es ven per Pasqua i fa honor a les ballestes amb què els caramellaires fan arribar les flors als balcons de Callús. Telèfon: 938 360 225
Rollo de Pasqua a Mallorca - tradicional a Sa Pobla, Alcúdia, Muro, Felanitx, Campanet... Té un forat al mig, de pasta de brioix i amb confits a sobre. Molt gran per tal que els nens petits li posen al voltant del cap.
Festa del Xai Pasqual a Tor Aj. La Tallada (el Baix Empordà) - es menja col·lectivament un xai i es canten caramelles per celebrar la Pasqua.
Ceba fregada de Pasqua a Llubí (Mallorca) - plat típic de Pasqua en aquesta localitat mallorquina, fet a partir de cebes, tonyina de sorra, tàperes, oli d'oliva, vinagre i sal.
Caramells llargs vermells a Menorca - El rei dels dolços menorquins per Pasqua és sense cap dubte els caramells llargs de color vermell. En Lluís Febrer, pastisser de Ferreries, encara avui el fabrica segons el sistema tradicional: es bull sucre amb aigua i glucosa i, un cop elaborat el caramel, s’embolica amb paper parafinat.

Cuina de la passió. Gastronomia i etnografia mallorquina de Pasqua
Vibot Railakari, Tomàs / El Gall Editor