Calendari: Festes d'Hivern > La Quaresma > Bacallà

La gastronomia pròpia del temps quaresmal es basa en plats el·laborats principalment amb substitutius de la carn, verdures i peix en general i especialment el bacallà, que s'ha erigit en un dels símbols gastronòmics d'aquest període. Aquest peix blanc, l'únic que a casa nostra compta amb establiments íntegrament dedicats a la seva venda (les bacallaneries) és, per a molts, un dels peixos amb més protagonisme a la cuina catalana. De fet, és el protagonista de plats molt coneguts, com els bunyols de bacallà, la brandada, l'arròs amb bacallà, amb espinacs, panses i pinyons, amb samfaina, a la catalana, a la manresana, amb patates o amb mel...

El bacallà
Diferents poblacions
El bacallà, un peix que no prové del Mediterrani sinó dels mars freds del nord d'Europa, és un dels símbols gastronòmics de la Quaresma i un dels ingredients principals d'alguns dels plats més cèlebres de la cuina catalana.

Receptes amb bacallà - el consum del bacallà anava lligat a la prohibició de l'església catòlica, que impedia als seus fidels menjar carns per Quaresma. L'alternativa era el bacallà, un peix salat que es trobava a l'entorn de tots els mercats amb el que s'ha desenrollat un receptari infinit.
La cuina del bacallà i el peixopalo a Sant Feliu de Guíxols (la Selva) - en arribar la Quaresma, s’incorpora a les nostres taules el bacallà, un aliment molt important durant segles, que ho continua essent a l’actualitat. A través del port de Sant Feliu de Guíxols, es va introduir en aquesta zona el peixopalo (bacallà sec). Aquest aliment va ser molt apreciat per mariners i tapers durant el segle XIX. Així, va ser ràpidament assimilat a la dieta de la nostra ciutat i, alhora va lligar com cap altre producte la gastronomia del nostre mar i de la nostra terra. Avui, recuperat i reinterpretat dins les nostres cuines, torna a la taula amb tot el sabor d’un plat de tota la vida, que ens desperta els sentits. Telèfon: 972.820.051
Recepta per fer Bacallà de Quaresma - talles la carxofa a trossos petits i la poses amb l’oli a la cassola per tal que es vagi fent una mica. Enfarines el bacallà i el poses junt amb la carxofa, un moment d’un costat i el gires. Fiques les panses i els pinyons i els hi dones un parell de voltes...
Germans Cumbriu. La casa del bacallà - som una empresa familiar que duem treballant el bacallà des de 1943, i ho fem de tal forma que ho hem convertit en un veritable art, "L'Art del Bacallà". Telèfon: 972 67 23 80

L’Àvia Remei talla el bacallà
Ribas Aguilera, Remei / Edicions Cossetània