Calendari: Festes d'Hivern > Altres festes de gener

Aplec de Sant Mer
Vilademuls (Pla de l'Estany)
Cada any moltes persones s’apleguen a Vilademuls per celebrar l’Aplec de Sant Mer, un esdeveniment que ret homenatge al sant fundador i heroi llegendari de la comarca, artífex, entre d’altres miracles, de la derrota del famós drac que vivia a l’estany de Banyoles.

Sant Francesc de Sales
Diferents poblacions
Sant Francesc de Sales és considerat el patró dels periodistes i escriptors. Va exercir l'apostolat sacerdotal a la regió calvinista de Chablais (Suïssa). Se'l considera el primer gran escriptor cristià des dels apòstols, motiu pel qual va ser instituït, el 1923, patró de tots els que exerceixen l'ofici de comunicadors.

Les minves de gener
Diferents poblacions
Cada any al mes de gener es produeix, a tota la costa catalana, una considerable baixada del nivell del mar coneguda amb el nom de "minves de gener". Aquest fenomen ha originat diversos costums gastronòmics, jocs populars i, fins i tot, actes reivindicatius.

Fira de Sant Hilari a Vilanova del Camí (l'Anoia) - festa major d’Hivern, de Sant Hilari. Recuperada el 1984. Fira de Sant Hilari o del Camí Ral amb una important mostra de productes alimentaris i artesans dels Països Catalans, els oficis, els gremis i les confraries medievals (des de 1998). Telèfon: 93.805.44.22
Aplec a l'ermita de Sant Hilari a Cardedeu (el Vallès Oriental) - diumenge pròxim al dia 13 de gener, al un temple que data del 1795, restaurat el 1858, tot i que la primera documentació de l’ermita és del 1416. El segle passat es feia el Ball de l’Espolsada, amb acompanyament de flabiol, gralles i tamborí. Després de la tradicional missa i el cant dels goigs, es reparteix la coca de Sant Hilari: panet beneït. Es realitzen diferents jocs per la mainada. Telèfon: 93.844.40.04
Commemoració del setge a la Franja de Ponent - commemoració de l'entrada i destrucció, el 24 de gener de 1706, per part de les tropes borbòniques de la Franja de Ponent. Van incendiar Calaceit perquè els habitants de la vila es van negar a acceptar Felip de Borbó com a rei, com ho havia fet també 12 dies abans Vila-real. Per a commemorar aquesta data la Institució Cultural de la Franja de Ponent organitza diferents actes de record als vençuts.
Festa major petita de Llofriu (el Baix Empordà) - pels volts del 23 de gener, diada de Sant Fructuós. Ofici religiós, vermut popular i ballada de sardanes. Ho organitza l'Associació de Veíns i Amics de Llofriu.
Festa de Sant Burget a Monells (el Baix Empordà) - Festa petita que se celebra l'últim cap de setmana de gener. Els primers anys la festa s'anomenava «Cavallada» i consistia en una desfilada de cavalls i altres animals del camp per a la seva benedicció per part d’un sacerdot. Amb el temps s’hi ha afegit tractors i es fa una tractorada amb idèntic propòsit de beneir amb aigua els vehicles.

Memòries del gust. La cuina familiar al Pla de l'Estany
Fàbrega i Colom, Jaume / CCG Edicions