Calendari: Festes de Tardor > Festes i fires gastronòmiques > Festes i fires del formatge

Fira del formatge artesanal

Els formatges artesans, protagonistes

Parades al casc antic

Una de les parades

Degustació de formatge

La vila de Lladó acull cada any una de les fires de formatge més importants de les que es fan a les terres de cultura catalana. Milers persones visiten anualment aquesta fira que amb els anys s’ha convertit en una plataforma de difusió i projecció del sector formatger del país.

Origen i petita història de la celebració

La Fira del Formatge Artesanal de Catalunya se celebra el cap de setmana més proper a Sant Llambert, el 17 de setembre i sempre després de la Fira del Vi de Figueres.

Malgrat que no hi ha hagut mai tradició artesana formatgera, aquesta fira és la festivitat que més renom ha donat al poble de Lladó. De fet, la fira va ser inventada per casualitat per uns vilatans de Lladó seduïts pels encants del formatge artesanal. D'aquesta manera va néixer una fira que cada any atrau milers de visitants encuriosits per la proposta gastronòmica i que s’hi acosten disposats a passar una jornada festiva a l’entorn del món del formatge.

La fira va néixer amb la intenció d’aplegar tots els formatgers artesans de Catalunya i amb els anys s’ha convertit en una gran plataforma de difusió i projecció del sector formatger del país.

Aquesta mercat del formatge artesanal reuneix cada any una cinquantena de parades que exposen, per a la seva degustació i venda, una selecció dels millors formatges artesans de Catalunya.

Els artesans formatgers situen les seves parades pels carrers dels voltant de l’església de Santa Maria al nucli antic de la població.

En les darreres edicions, també s’hi ha incorporat diferents parades amb altres productes alimentaris artesanals, com melmelades, anxoves, embotits, xocolates, vi, galetes, mel, etc.

Més que una fira

La Fira del Formatge se celebra sempre coincidint amb la diada de Sant Llambert, festa major petita de Lladó. En els darrers anys, els organitzadors han volgut complementar la fira amb activitats per a la mainada, espectacles i altres activitats per a petits i grans. Així durant el dia, juntament amb el mig centenar de parades artesanes, es programen espectacles de circ, pallassos, titelles, malabars, música en directe, etc

Els visitants que s'hi acosten també poden fer una “degustació” –al preu de 6 euros- que inclou el tast de 5 formatges i un vi i el també un plat de ceràmica de record i la participació en un sorteig.

Imatges: Manel Carrera i Escudé

Els formatges a Catalunya