Calendari: Festes de Tardor > Festes i fires gastronòmiques > Festes i fires del formatge

Fira de Sant Ermengol

Una trentena d'artesans pirinencs presenten fins a un centenar de formatges diferents

El formatge, protagonista

Artesà gravant una carabassa

Artesà sabater

La Seu d’Urgell compta amb l’única Denominació d’Origen Protegida de formatges de Catalunya, la de l’Alt Urgell-Cerdanya. En honor a aquest fet, la fira multisectorial de Sant Ermengol s’ha especialitzat en promocionar els formatges artesans dels Pirineus, des dels Idiazábal als Ossau Iraty i als Roncal.

La fira aplega fins a 20.000 persones, que acudeixen a degustar les excel·lències de la trentena d’artesans dels Pirineus que participen a la Fira de Formatges Artesans, provinents dels Països Catalans, Aragó, el País Basc i Occitània. A més, els organitzadors conviden cada any un formatge no-pirinenc, que tant pot ser el mató de Montserrat, el DOP Maó-Menorca o el DOP Queixo San Simon da Costa, de Galícia. L’entrada a la fira és gratuïta, però els visitants poden adquirir un tiquet de degustació de 6 euros que dóna dret a cinc tastos de formatge o vi.

Als Pirineus hi treballen actualment uns 250 artesans formatgers, repartits territorialment al Pirineu català (una vintena), a l’aragonès (una desena), al basc i navarrès (un centenar) i al nord-basc i occità (un centenar). La Fira de Formatges Artesans, doncs, és la concentració de formatges artesans, de llet crua i de gran qualitat més gran que es realitza.

Els artesans, a més, participen al Concurs de Formatges del Pirineu, en què un jurat format per més de 40 experts tasten i valoren els més de 100 formatges pirinencs que es presenten a la competició, alhora que el públic assistent pot seguir en directe el desenvolupament del concurs.

Per participar-hi, els productors han de presentar formatges artesans elaborats en qualsevol territori dels Pirineus, convenientment identificats i que puguin classificar-se en una de les quatre categories en què s’estructura el concurs: formatges no madurats (matons, brossats, recuits, quallades...), madurats (de cabra, vaca o ovella), tupí o gaztazarra i singulars (quallades àcides de vaca o ovella, pastes toves, pells florides, formatges blaus...).

El jurat, a l’hora de valorar els formatges, té en compte l’aparença exterior i interior, l’olor, el bouquet (aroma i gust), textura i la impressió global. Per a cada categoria, l’organització atorga tres premis: el diploma de Medalla d'Or (amb un premi en metàl·lic de 600 euros), el Medalla de Plata i el Medalla de Bronze.

Tastos de formatges i fira multisectorial

Per al públic en general, la fira també habilita una aula de tast, en què se succeeixen nombroses activitats gastronòmiques: tastos guiats de formatges i vins, demostracions de cuina en directe i el Joc de l’Hostaler, adreçat als més petits.

A més, la fira de Sant Ermengol també acull una un espai per a negocis automobilístics, una mostra de productes artesans, una zona per a clubs, entitats i associacions... Així mateix, la fira també havia acollit el Festival Sons de Muntanya des de 1995, però, arran de l’èxit que va tenir, ha acabat sortint de la fira i adquirint entitat pròpia, al juliol.

La DOP Alt Urgell-Cerdanya

El formatge emparat per a la Denominació d'Origen Protegida Alt Urgell-Cerdanya és un formatge elaborat exclusivament amb llet de vaca pasteuritzada, madurat, de pasta premsada no cuita. La pasta és de color crema o marfil, de textura tendra i cremosa, d'aroma dolç i penetrant, gust franc, suau, agradable i molt característic, amb escorça natural de color marró clar.

La DOP Alt Urgell-Cerdanya, però, pràcticament només està formada per la Cooperativa Cadí, essent així una DOP no artesana, sinó industrial, motiu pel qual no pot concursar a la fira de Sant Ermengol.

La reconversió d’una fira històrica

La fira de Sant Ermengol, per la seva antiguitat, és la primera de Catalunya i la primera de totes les fires peninsulars documentades, ja a principis del segle XI, on els traficants de bestiar i de mercaderies duien els porc, les truges, l’aviram i els matxos al firal per vendre’ls a bon preu. Amb l’arribada de la industrialització, però, la fira va anar perdent pes fins a convertir-se en una mostra més de les que podien tenir lloc en qualsevol punt del país.

Per reconduir la situació i diferenciar-se de la resta de fires, el consistori urgellenc va apostar, el 1995, per potenciar el món del formatge, per donar-lo a conèixer i per esdevenir un referent entre els productors artesans.

L'objectiu de l'Ajuntament de La Seu, amb l'organització d'un monogràfic de formatges artesans del Pirineu, era la de promocionar aquest producte elaborat a partir de la llet, per artesans que amb el seu treball contribueixen a mantenir habitats petits pobles de muntanya, oferint-los un mitjà per facilitar els seus contactes amb comerciants, restauradors, majoristes i distribuïdors.

Imatges: Ràdio Seu i Fira de Sant Ermengol (firasantermengol.cat)

Els formatges a Catalunya